WASHINGTON HAR PENTAGON – TRANEMO HAR HEXAGON

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-07-03.
Nr 27 – årg. 6, sid. 3.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

För andra året säger Tranemo församling ”Välkommen in” till alla vägfarande på 27:an eller Lv 156. Det är församlingens vägkyrkoarbete som pågår 7-20 juli (1997). Varje dag finns det folk i den öppna kyrkan. Två gånger om dagen är det en enkel andakt och dessemellan finns det möjlighet att se sig om i kyrkorummet på alla detaljer, som tillsammans gör Tranemo kyrka till den imponerande byggnad den är. Efter en rundvandring i kyrkan – guidad eller på egen hand – kan det smaka gott med en kopp kaffe i kyrkans café, som med sin välkomnande kaffedoft (Svenskt kyrkkaffe, Krav- och rättvisemärkt, förstås!) är anordnat nere vid kyrkporten. Där kan man också köpa någon god bok, vykort eller varför inte en souvenir: en T-shirt eller mugg eller pin med en bild av den säregna kyrkan på.

– Den är en ”hexagon”, en sexhörning, som det heter på geometriskt språk, berättar Görans Simonsson, som är präst i Tranemo församling. Tranemo kyrka är speciell och lyfter fram viktiga delar i församlingens tro och liv genom att vara byggd på det sätt arkitekten Emil Langlet ritade den för drygt 115 år sedan. Han var före sin tid! Och Tranemoborna kring 1880 måste ha varit ganska djärva och frimodiga, som lät bygga en så ”konstig” kyrka. Men det kan vi vara glada för idag. Kom och se!

Vägkyrka – även för hemmavarande
– Det är inte bara långväga besökare som tittar in, säger Inger Eriksson, diakonissa i församlingen. Det är Tranemo-bor som vill komma och titta närmare på kyrkan. Och många som kommer för att sitta ner vid kaffebordet och få en pratstund. Det är jätteroligt, säger Inger med ett stort leende.

Intresset för Tranemo kyrka har inte uppstått bara för att det bedrivs vägkyrkoarbete.
– Varje sommar har vi genom åren dagligen sett, att många bilister har parkerat på parkeringsplatsen nedanför kyrkan, fikat vid sjön och gått en sväng upp till kyrkan för att se hur den ser ut inuti. Därför är det bra att det finns folk som tar emot dem under vägkyrkoperioden, säger Christer Johansson och de andra vaktmästarna, som håller både gräsmattor och röllakansmattor fina.

Personalstyrkan: ca 40 hjälper till
Det är många ”frivilliga” som är med och hjälper till, för det behövs mångas insatser, när folk kommer och vill bli visade runt eller vill pigga upp sig inför fortsatt bilfärd med en kopp kaffe eller när någon vill sitta ner och prata med någon en liten stund.
– Detta är så roligt och meningsfullt. Vi ser fram emot vägkyrkan, säger en av de många som är med och ”övar” en onsdagskväll i juni innan allt börjar.

Musikgudstjänster
Två söndagar infaller under perioden 13 och 20 juli (läs 1997). Då firas det musikgudstjänster: den 13 juli gästas församlingen av Malin och Per Boqvist, Göteborg, med flöjt, piano, cello, sång och lyrik. Den 20 juli blir det Tysklandsgäster: ”Berliner Jugendkantorei” från Friedenkirche, Berlin – Niderschönhausen. Det är ett 40-tal ungdomar som fungerar såväl som orkester som kör. Det man spelar och sjunger täcker allt mellan renässans och jazz.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.