VERKSTADS AB CLAES JOHANSSON

Författare: Arne Willhammar.

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1979 – Nr 4.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Arne Willhammar.

Artikeln från 1979 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.

Kommunalt Forum besöker i detta nummer ett anrikt företag i Dalstorp, Verkstads AB Claes Johansson.

Företaget startades 1895 av Claes Johansson, farfar till Gösta Claesson och Greta Lindberg, vilka nu driver företaget. Liksom flera andra i dalstorpstrakten startades företaget som ett bleckslageri. Tillverkningen var ganska omfattande och en priskurant från 1910 visar att företaget tillverkade ett 50-tal produkter såsom mejerikärl, hinkar, kastruller, lyktor m.m.

Från 1920-talet och in på 1950-talet hade man en stor tillverkning av handsåningsmaskiner och på 1940-talet tillverkades även hushållsartiklar åt Nils Johan.

År 1934 övertog Claes Johanssons son Agne Claesson företaget och 1962 i samband med att Gösta Claesson och Greta Lindberg tog över ombildades firman till aktiebolag, varefter Gösta Claesson svarat för ledningen av företaget. I början på 1960-talet började man övergå från att tillverka färdiga produkter till att bli underleverantör. I början främst till bilindustrin men numera även till dator- och instrumentindustrin. För närvarande(läs 1979) utgör leveranser till bilindustrin ca 50 % av omsättning och leveranser till datorindustrin 50 %.

För bilindustrin tillverkas huvudsakligen sådana delar som broms-och kopplingspedaler, växelspakar och rattstänger. Delar tillverkas för Volvo och Saab-Scania men även Porsche till vilken Claes Johansson är en av de få underleverantörerna i Sverige. Till dator- och instrumentindustrin sker tillverkning för IBM och Philips framför allt i form av hölje till skrivare.

Till skillnad från de flesta underleverantörer bedriver man på företaget även ett omfattande utvecklingsarbete. Detta är för närvarande framför allt inriktat på att få fram lättare bildelar. För att minska bensinförbrukningen pågår nämligen inom hela bilindustrin arbetet med att få fram lättare bilar. De pedaler Claes Johanssons i dag tillverkar är av stålplåt. Man har dock kommit mycket långt i att ta fram pedaler i aluminium och för Porsche tillverkar företaget redan i dag en pedal av aluminium vilken i stort sett bara har halva vikten mot en i stålplåt.

På den administrativa sidan har företaget skaffat en egen dator med ett mycket avancerat system. I stort sett alla rutiner på företaget finns inlagda i datorn. Omsättningen från 13 till 20 miljoner kronor mellan 1978 och 1979 kunde på grund av det nya datasystemet ske enbart med en obetydlig ökning av den administrativa personalen.

Antalet anställda i företaget har annars ökat från att runt 1960 ha varit ca 20 till att för närvarande (läs 1979) vara ca 110 stycken. Under 1979 nyanställdes ca 20 personer till en följd av naturlig avgång och ökat personalbehov. Omsättningen 1979 är som sagt beräknad till 20 miljoner kronor och för 1980 är prognosen 25 miljoner kronor. Av omsättningen är enbart 25-30 % material vilket betyder att förädlingsgraden inom företaget är hög.

Av omsättningen utgör exporten i dag enbart 6-7 %. Målsättningen inom företaget är dock att höja exportandelen till att om ett par år vara uppe i 15 %. Företaget har för närvarande (läs 1979) en lokalyta på 5 500 kvm och till våren planeras en utbyggnad av produktions- och lagerlokalerna med sammanlagt 1 200 kvm.

De fina idéer och det goda utvecklingsarbete som bedrivs hos Verkstads AB Claes Johansson liksom kvalitén på produkterna gör att företaget kan se positivt på framtiden. Att inom kommunen ha företag som Verkstads AB Claes Johansson är av stor betydelse och ger även kommunen en positiv syn på framtiden.