VÄG 27 – SMÅLANDSLEDEN

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1974 – Nr 1.
Informationsblad för Tranemo Kommun.
Utgivare: Tranemo kommunstyrelse.
Redaktion: Sven-Olof Nilsson, Lennart Skoglund och Lars Svensson.
Ansvarig utgivare: Lars Svensson

Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Alla vi vägtrafikanter som i mer eller mindre grad öst vår galla över vägen Tranemo – Gislaved måste snart sluta med detta. Aja, kanske ännu ej på omkring ett år, men för var dag som går närmar vi oss den tid då vi får åka på en behagfull fin väg i 90 km till Gislaved och vidare genom Småland om vi nu vill besöka High Chapparall eller någon annan berömd ort.

För att få lite närmare tidsangivelser när vägen avses tagas i bruk har vi besökt vägverkets platskontor där planeringschefen för vägbygget ingenjör P. O. Larsson ger oss följande intressanta siffror och data.

Man sysselsätter för närvarande omkring 110 man på vägbygget med maskinister och all övrig personal och den starka forcering som nu satts in, gör det möjligt att en första sträcka av vägen emellan ”Ranabomossen” och Bollsjöbruk ca 8 km väg, kommer att öppnas för trafik i mitten av november månad 1974. Nästa sträcka den från Bollsjöbruk och fram till Illeråssjön skall vara klar till semestern 1975 och sista delen den från nuvarande Boråsvägen och till Ranabo kommer att tagas i bruk i november månad 1975.

Därmed skulle hela sträckan som är i det allra närmaste 2 mil således ha öppnats för trafik i god tid före december månad 1975, vilket hälsas med glädje av alla trafikanter.

När vägen tages i bruk har man sprängt bort omkring 244 000 m³ berg, förflyttat 558 000 m³ jord och grävt ut 156 000 m³ mossar, 5 stycken broar har byggts dels över Hjälmån som redan är klar, SJ-bron som också är klar över Månstadsån som blir klar till hösten, samt bron vid trafikplatsen där väg 156 passerar över Smålandsleden vilken blir klar i februari 1975. Härtill skall även läggas en mindre bro vid Järpesbovägen. När hela projektet är klart beräknas kostnaden sluta på 23 miljoner kronor. Vi alla tycker väl att det är väl använda pengar med den ökade vägkomfort som detta innebär för vår bygd.