VAD HÄNDER MED SPARBANKEN? – TRANEMO 1991

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Tranemo Tidning” augusti 1991. Sid. 8 och 9.
Utges av Centerns Kommunorganisation i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Elisabeth Andersson.
I redaktionen:
Elisabeth Andersson
Ann-Christine Simonsson
Ulla Bengtsson
Karl Markinger
Jan Hultgren
Tryck: Tryckverkstán Nittorp

Har Östra Kinds Sparbank uppslukats i en stor bank nu, frågade vi bankens VD Ove Arulf. Frågan ställdes med anledning av de stora braskande annonser Sparbanken gick ut med i samband med profilbytet i juni (läs 1991). Svenska folkets bank, Nordens största bank kunde vi läsa om då.
– Nej då inte alls, svarade Ove. Vi är precis samma bank som tidigare och kunderna kommer inte att märka några större skillnader. Bakgrunden är att de största sparbankerna och Sparbankernas bank bildar en ny stor sammanhållen bankgrupp med en total balansomslutning på ca 450 miljarder. De fristående sparbankerna bl.a. vi på Östra Kind, samarbetar genom ett avtal med gruppen. Genom storinköp kan man pressa kostnaderna på materialsidan och det kommer oss till del.

När det gäller marknadsföring kommer den att bli mer gemensam och även här finns det rationaliseringsvinster att hämta. Tidigare profilerade sig de större sparbankerna var och en på sitt sätt och drog inte alltid åt samma håll. Ser man saken på ett ännu högre plan har internationaliseringen av de finansiella marknaderna gjort det nödvändigt att uppträda samlat för att till lägre ränta kunna låna upp det kapital gruppen behöver utöver inlåningen från allmänheten för finansieringen av sin samlade utlåning.

– I media har det pratats om ”idiotstopp” när det gäller kreditgivningen. Gäller det även Östra Kind?
– Nej, vi har inte infört sådana åtgärder utan vårt samarbete med kunderna bygger på ett ofta långtgående förtroende mellan bank och kund.
– Östra Kind är ju den klart största banken i kommunen. Hur stor andel av marknaden har ni?
– Det rör sig om drygt 60 % och vi har lyckats hålla ställningarna trots att våra lokala konkurrenter jobbat hårt för att öka sina andelar. Konkurrens är stimulerande och alltid till nytta för kunderna. Vi har satsat mycket på personalutbildning, vilket är nödvändigt i den förändringens tid vi lever i. Det kommer ständigt nya produkter.

Det ”gamla traditionella” bankarbetet försvinner alltmer, nu är det ekonomisk rådgivning på olika plan som gäller.
– T.ex.???
– Ta det här med kampanjen ”Kvinnor och ekonomi”. Under senaste året har ett par hundra kvinnor med vår hjälp fått en djupare inblick i sin privatekonomi. Attitydundersökningar visar att det är främst sparbankerna som tagit initiativ till att utbilda kvinnor bättre. Vi har ställt upp för olika organisationer, idrottsföreningar, klubbar m.m. och det fortsätter vi med. Det är bara att höra av sig.

– Ni satsar hårt på att sälja försäkringar också??
– Ja, branschglidningen mellan försäkringsbolag och banker har fortsatt. Under 1990 bildades sparbankernas eget försäkringsbolag Spar-Liv, som då lanserade sin framtidsförsäkring som blev succé direkt, en enkel typ av pensionsförsäkring med valfrihet att variera sparandet efter egna förutsättningar och därmed trygga ekonomin på ålderns höst. Dessutom har Spar-Liv en barn- och ungdomsförsäkring, som alla föräldrar borde ta en titt på. Ofta har man huset, bilen och husvagnen m.m. ordentligt försäkrade, men det är sämre ställt med det käraste man har, barnen. Visserligen finns ofta en olycksfallsförsäkring genom kommunens försorg under skolåren, men de flesta allvarliga och livslånga handikapp, ca 80 % är följder av sjukdomar, och då gäller inga olycksförsäkringar alls.

– Ni har en egen jurist i huset också?
– Helena Rowell har jobbat hos oss några år och blivit alltmer anlitad både av företag och privatpersoner. Nu kommer hon att vara barnledig ett tag framöver och under tiden vikarierar Peter Gustavsson, som kommer att ge den sakkunniga hjälp som behövs ifråga om köpeavtal, samboavtal, testamenten, äktenskapsförord, bouppteckningar och allt det vara må.

– Är det egentligen någon idé att spara pengar idag?
– Det finns flera skäl att tro att det traditionella banksparandet går en ny vår tillmötes. Det nya skattesystemet premierar, på ett bättre sätt sparandet genom en enhetlig skatt på 30 %. Samtidigt har allemanssparandets konkurrensfördelar urholkats även om skattesatsen här är lägre.

– Ni är inte bara den största banken i kommunen, nu har ni blivit kommunens bank också!
– Ja, under året har vi, i konkurrens med andra banker, tecknat avtal med Tranemo kommun om finansiellt samarbete när det gäller villkor för in- och utlåning, in- och utbetalningar och månatliga löneutbetalningar m.m. Vi hoppas att ytterligare kunna bredda samarbetet framöver.

– Kan vi få lite fakta om Östra Kinds sparbank?
– Vi är totalt 36 anställda i banken. Vi har kontor i Tranemo, Dalstorp, Grimsås, Limmared och Länghem. Inlåningen är i nuläget ca 475 miljoner och utlåningen ca 300 miljoner kronor. Vi har drygt 26 000 inlåningskonton och ca 3 300 lån. Marknadsandelen är som nämnts ca 60 % och vi har någon form av kontakt med över 80 % av kommunens invånare. Det vi skapar i vårt jobb går tillbaka till våra kunder, här finns inga ägarintressen, banken ”ägs” rätt och slätt av kunderna.

– Så du menar alltså att Östra Kinds Sparbank är banken för alla?
– Ja, vi månar om våra kunder enkelt uttryckt från vaggan till graven. Från nyföddabarnspaketet, via Rosa Panternkontot, som skall lära barnen att tidigt ta hand om sin ekonomi, vidare till studiemedelskontot. Så småningom när första lönen dyker upp, lönekontot och det egna sparandet för framtiden. Livet går upp och ner, inte minst på den ekonomiska sidan. Det första sambo-förhållandet med kanske två bra löner bådar gott, sedan kommer småttingarna, kanske egen villa och det blir kärvare med allt större utgifter efter hand. När barnen flyttar hemifrån och klarar sig själva blir det ekonomiskt bättre igen. Sen kommer pensioneringen med sämre inkomster. Det gäller att jämna ut dessa toppar och dalar och här har vi på sparbanken en stor uppgift att fylla, här finns många goda råd att ge.

– Dessutom värnar vi sedan gammalt om företagen, lantbruket och föreningslivet. Genom en lång rad olika tjänster och inte minst kreditgivning stöttar vi näringslivet i dess verksamhet. Tranemo kommun är ett föreningstätt område och det finns många duktiga personer som lägger ner mycken tid för att berika människors fritidsverksamhet. Vi är med och stöttar på olika sätt och hjälper dem i detta viktiga arbete. Vi försöker alltid att leva upp till vårt motto Bygdens Egen Bank, avslutar Ove.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.