VAD ÄR KIND?

Författare: Ann-Britt Sternfeldt

Artikel ur ”Kind-nytt” Nr.11 – 1992 Årg.1 Sid.7
Ansvarig utgivare: Niclas Sennerteg
Chefredaktör: Niclas Sennerteg

Varför sägs det att kindsbor är arbetsamma och duktiga? Visste ni förresten att namnet Kind betyder folkslag? Läs mer om er egen urgamla bygd härnedan.

Namnet Kind är det urgamla ordet i fornnordiskan som betyder ”ätt, släkt, folkstam”. Befolkningen sägs vara egenartad och ålderdomlig. Språket som nuförtiden marknads-förs genom bondkomikerna Stefan och Kristers Birger, talar för sig självt.

Att Kind betyder ätt och släkt förefaller ganska logiskt då hela häradet en gång tillhörde det stora grevskapet Bogesund, under ätterna Tre Rosor och Stenbock. Namnet har växlat högst obetydligt under århundradena, redan 1270 var namnet Kind.

Det sägs att ingen del av Västergötland förefaller så egenartad och i vissa avseenden så ålderdomlig som denna. Och då menar man hela sjuhäradsbygden. Språket har bibehållit en gammaldags klang och uttal. Ordförrådet är mycket annorlunda än i övriga landskapet.
Exempel: ai i stället före (bain – ben), v har samma uttal som engelskans w (kwenna – kvinna). Här är det nog många kindsbor som känner igen sig.

Vår Herre
Lite fakta: Kind är det största häradet i Älvsborgs län. 2 200 kvadratkilometer till ytan innehåller det 35 socknar och lika många sjöar som årets dagar.

Det finns en berättelse om tillkomsten av Kind och Mark:
Då vår Herre skapade Sverige började han med Skåne, och därför blev det bördigt och bra på alla vis. Men så rände den Onde iväg och skapade Småland, Kind och Mark. Därför blev de steniga, magra och usla på alla sätt. Då sa vår Herre: ”har du skapat landet, ska jag skapa folket”. Och därför är folket där så duktigt, glatt och arbetsamt.
Ska man utifrån det sagda vara stolt över att vara kindsbo? Fråga Birger.