UNDER GEMENSAMT NYTT TAK – NUMERA ÄR ELAJO OCH LITEK SAMMA FÖRETAG

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2002-03-14.
Nr 11 – årg. 11, sid. 15. Ur bilagan med tema ”Bygg och Bo”.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby

Samarbetet mellan Elajo och Litek går långt tillbaka liksom vänskapen mellan Lennart Johansson och Lars-Erik Börjesson.
– Men det blir förstås lite jäkligare nu(läs 2002) när vi är i samma företag och under samma tak också, skojar Lars-Erik.
För så är det. Litek har köpts av Elajo och för att få ändamålsenliga lokaler har man tagit över Limmareds Skogars kontorsbyggnad och håller som bäst på att bygga till en verkstadsdel. Åtminstone för ett tag framöver kommer namnet Litek att följa Elajo. Så ingen behöver undra vart Litek tagit vägen.

Lennart Johansson, platschef för Elajo, har följt företaget sedan redan innan Elajos tid. Det var nämligen han som startade Limmareds Elteknik, som 1990 köptes av Elajo. Ungefär samtidigt startade Lars-Erik Börjesson sitt Litek. Enligt uppgift efter påtryckningar från Lennart! Även då fanns Litek i Elajos lokaler, så själva ”samboskapet” har man provat på förut.
– Nu när vi blev ett och samma företag funderade vi mycket på vart vi skulle ta vägen, om vi skulle bygga nytt eller hitta någon redan befintlig lokal.

I de kontorslokaler som Limmareds Skogar lämnade efter sig, fann man vad man sökte.
– Även om jag måste säga att vi hellre byggt nytt i byte mot att Limmareds Skogar fått vara kvar! kommenterar Lennart.

Förstärker och utökar
Tillsammans får ”gamla” Elajo, som är ett traditionellt elinstallationsföretag, och Litek, som mera arbetar med automatikutrustning, konstruerar och bygger program, en tilltalande bredd i sin verksamhet, som man dessutom som bäst jobbar på att utvidga ännu mera.
– Framförallt på automationssidan finns mycket att göra, säger Lars-Erik.

I planerna för den närmaste tiden ligger bland annat en avdelning för försäljning av telefonväxlar och förstärkning på telesidan.
Med 300 kvadratmeter i ursprungliga kontorsbyggnaden, för konstruktion och administration, och de 550 kvadratmeter verkstad som tillbyggnaden rymmer, ansåg man sig få lokaler att växa i.
– Det värsta är att vi verkar ha vuxit i dem redan innan vi flyttat in!
Men när så behövs får man väl sätta spaden i jorden igen och bygga till lite mera. Och då kanske det blir en till vägg lika häftig som den i kontorsdelen. Den där med lysande ”lurv” av optokablar!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.