UDDEBO – INDUSTRISAMHÄLLET

Författare: Stig Rylander

Artikel ur ”Kindsforskaren” Nr.1 – 1998 Årg.9 Sid.8

År 1864 kom det en ny ägare till Uddebo gård i Tranemo socken. Det var den 29-årige August Claeson, yngste sonen i gästgivaregården i Tostarp. Föräldrarna var Petter Claeson och hans maka Stina. Petter var förläggare och en tid även riksdagsman.

August och hans fem år äldre bror Carl började i unga år med förläggareverksamhet och startade också en handelsbod som var den första i Tranemo socken. Efter mor Stinas död 1863 blev det vissa förändringar och Carl tog nu över Tostarp medan August flyttade till Uddebo som redan tidigare varit i familjens ägo. Med sig till Uddebo tog August en stor del av förläggareverksamheten och han satsade nu allt på att utvidga denna. Han köpte garner från handelshusen i Göteborg och från Näs fabriker och det vävdes i gårdar och stugor i trakten. August hade planer på att bygga en fabrik, men det dröjde till 1880-talet innan det blev verklighet. Då byggdes Uddebo Trikåfabrik och även ett väveri kallat ”dukaväveriet”. Omkring sekelskiftet lär där ha varit ca 100 anställda.

August och hans hustru Augusta hade fem söner, varav de tre äldsta kom att stanna kvar i Uddebo hela livet. De fick en utbildning som skulle passa bra för att föra företaget vidare. Richard studerade väveriteknik i Tyskland, Ernst fick handelsutbildning och Fritz blev ingenjör. Richard startade 1895 Uddebo Möbeltygsväveri. Efter några år köpte han gården Kila som låg på andra sidan ån och byggde där en fabrik. Bröderna bildade också Uddebo AB som ägnade sig åt att köpa skogsfastigheter och drev också sågverk. Bolaget köpte också Fredriksborg med vattenfall i Assman och byggde där en kraftstation. Den första glödlampan tändes i Uddebo julafton år 1900.

1903 avled August Claeson, 68 år gammal. Han hittades död i Assman. Enligt kyrkoherde Hellbergs notering ”troligen drabbad av slaganfall”. Sönerna var nu i 35-40-årsåldern och hade väl tagit över ledningen av företaget. Järnvägen Falkenberg – Limmared började trafikeras 1904 och nu fick Uddebo järnvägs- och poststation, vilket hade stor betydelse för industrin. Här drevs också hotellrörelse och en kusin till bröderna Claeson öppnade en diversehandel. Sveriges förenade Trikåfabriker bildades 1913 och Uddebo Trikåfabrik liksom P G Larsens Trikåfabrik vid Strömsfors ingick i koncernen. Ernst Claeson ingick i styrelsen.

Bröderna Claeson ägnade sig inte bara åt industrin i Uddebo. Ernst var i 40 år ordförande i kommunalstämman som sedan blev fullmäktige och brodern Fritz var nästan lika länge ordförande i kommunalnämnden. Det innebar att Tranemo socken till stor del styrdes från Uddebo. Omkring 1920 bodde något över 400 personer i själva samhället. År 1926 invigdes den mycket påkostade nya skolan med bl.a. gymnastiksal. Uddebo GoIF, som bildades 1927, var omkring 1940 ett av topplagen i Kind när det gällde fotboll.

Musiken spelade stor roll i det gamla Uddebo. Redan på 1880-talet bildades den första mässingssextetten, och även här var de tre bröderna Claeson medlemmar. Sextetten fanns kvar i omkring 100 år, även om den bytte namn till Kindsblecket och fick några medlemmar från Tranemo.

Bröderna Ernst och Fritz Claeson avled i början på 1940-talet och efterlämnade inga barn. Brodern Richard dog några år senare. Han hade sonen Helge som fick ta över ansvaret för Uddebo AB och möbeltygsväveriet. Han fick problem med flera av företagen. Bobinfabriken i Tostarp drabbades av en förödande brand. Sågverket i Uddebo lades ner. Möbeltygsväveriet hade dålig lönsamhet under vissa perioder. Då dessutom Eiser flyttade trikå tillverkningen till Borås såldes trikåfabriken till fabrikör Palmqvist i Tranemo som här startade en helt ny tillverkning.

Själva trikåfabriken brann ner till grunden 1956 för att inte återuppbyggas. Kvar blev bara lagerbyggnaden och den gamla fabriksdelen som var byggd i tegel. Efter detta startade den stora nedläggningen av Uddebo som industrisamhälle. Järnvägen lades ner. Affärerna upphörde. Skolan stängdes. Dagens Uddebo kan glädja sig åt att möbelväveriet under ny ledning går mycket bra och sysselsätter en hel del personal.