TRANEMO PÅ NÄTET

Artikelförfattare: Tina Hjorth.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1998-03-12.
Nr 11 – årg. 7, sid. 2.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Redan i december 1996 kunde nätsurfare hitta till Tranemo kommun på Internet. Då hade konsumentverket publicerat en undersökning som visade att Tranemo var en av de billigaste kommunerna i landet att bo i, och det ville man på kommunkontoret gärna visa för omvärlden. Nu har hemsidan profilerats ytterligare och återfinns på www.tranemo.se för intresserade.

– Det finns en god tradition av informationsverksamhet i Tranemo, säger Anita Dahlengren, webmaster och administrativ chef på kommunen.
I år (läs 1998) har kommunens egen lilla tidning, Kommunalt Forum, delats ut till kommuninvånarna i trettio år. Traditionen lever vidare och kompletteras med modernare informationsteknologi – hemsidan, sammanställd av informationsavdelningen med hjälp av IT-enheten.

Direktkontakt
Bakom förstasidans tranemointroduktion finns 150 sidor information + en massa länkar.
– Det finns egentligen ingen begränsning hur mycket man kan få plats med, säger kommunchef Arne Willhammar.
Under åtta flikar finns information om kommunen, var den finns, bostäder, turism, näringslivet, utbildning och statistik samt aktuellt, som är tänkt att fungera som en anslagstavla för föreningar och dylikt. I varje dokument finns också kontaktpersoner att mejla till.
– Det är ett bra och enkelt sätt för människor kan ta direktkontakt med mig som politiker, kommenterar Lars-Olof Karlsson (s)och betonar även den personliga kontakten.

Bred information
När är det öppet på soptippen? Vad kostar barnomsorgen? Konsumentrådgivning, skolor, jobb, bostäder och länkar till de lokala företagens hemsidor. Har man bara tillgång till Internet är det lätt att hitta information om allt som rör Tranemo kommun.
– Visserligen tror jag att informationstidningen var en större grej när den kom, men med den nya tekniken går det snabbt att få ut information, säger Anita Dahlengren.
Och det är ett ögonblicks verk att ändra och uppdatera informationen.
– Helst skulle väl hemsidan ändras lite varje dag, säger Arne Willhammar.
Inom en snar framtid kan allmänheten nog läsa sammanträdesprotokollen hemma vid datorn och föra en direkt dialog med de förtroendevalda.
– Ett diskussionsforum är på gång, tror Anita Dahlengren.
Och redan finns planer att förnya förstasidan.

Adressen till Tranemo kommun: http://www.tranemo.se

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.