TRANEMO KRÄFTFEST – GAMMAL TRADITION SOM LOCKAR BRED PUBLIK

Artikelförfattare: Sune Strand.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1994-08-10.
Nr 17. Sid. 1 och 5.
Familjetidning för Kind.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Det är ca 50 år(läs från år 1994) sedan man började fira Tranemo Kräftfest ute på Parkudden. Exakt hur gammal traditionen är kunde herrarna från Tranemo IF inte riktigt fastslå när STT träffade Bernt-Rune Johansson, Hubert Ekman och Kurt Persson.
Men Parkudden kallades inte platsen från början utan då hette det Folkets Park. Något som ändrades när parken kom i TIF:s ägo 1958.
Med åren har TIF förbättrat parkens standard med bl.a. ny försäljningskiosk, toaletter och förråd. Nytt för i år är den nya scenen i rotundan.
Vid årets Kräftfest blir det som vanligt disco för ungdomarna på både fredag och lördag medan den mogna publiken kan svänga sina lurviga till Bengt Hennings på lördagskvällen.
Det fanns en tid då Tranemo Kräftfest pågick i hela tre dagar med ett mycket digert program. Men då låg artisternas gager på en betydligt lägre nivå samtidigt som konkurrensen om publiken inte heller var den samma, menar Hubert Ekman.

För ca 50 år sedan (ca 1944) började man arrangera Tranemo Kräftfest i gamla Folkets Park i Tranemo. När Tranemo IF tog över driften av anläggningen 1958 satsade man ännu hårdare på traditionen och döpte om parken till Parkudden efter ett förslag av Göte ”Kugga” Johansson. I år (läs 1994) är som bekant kräftpremiären avreglerad men Tranemo Kräftfest lever vidare. Under en period arrangerades Tranemo Kräftfest i hela tre dagar, fredag, lördag och söndag. Men numera tycker arrangörerna Tranemo IF att det räcker till med två dagars festande.

Ungdomens fredag
Fredagen har alltid varit viken för ungdomarna. Detta gäller även i år (1994) då det blir disco med Jock De Nation. På lördagen är programmet bredare med både disco för de yngre och mogendans till Bengt Hennings.
Just det här att locka publik i alla åldrar samtidigt till Parkudden är viktigt för Tranemo IF.
– Vi vill återinföra det gamla folkparkstänkandet igen, säger Bernt-Rune Johansson. Därför gäller alltid 15 år som åldersgräns eller att man kommer i målsmans sällskap.

I slutet av 70- och 80-talet engagerade man många kända artister till Kräftfesten men med tiden blev det för dyrt samtidigt som de större artisterna inte är speciellt intresserade av de mindre parkerna. Men det fanns en tid då storheterna avlöste varandra på Parkudden. ABBA, Jerry Williams, Rockfolket, Ewa Rydberg, Lill-Babs för att nämna några. När intresset var som störst i slutet av 70-talet kunde det komma upp till 3 000 personer under en kväll men det kunde gå galet även då.

Hubert Ekman minns en gång när man engagerat Lill-Babs en lördag då hon skulle uppträda klockan åtta på kvällen. Anledningen till den tidiga showen var att hon senare på kvällen skulle uppträda i Anderstorp, men det visade sig att den tidiga kvällstiden var helt fel för publiken trots att Lill-Babs var oerhört populär på den tiden.
I år blir det inget eftermiddagsprogram på lördagen på grund av att man nyligen hade Stefan & Krister i parken. De drog drygt 1 000 personer så vi vågar inte satsa på något liknande så nära inpå.

Unik förening
– Det är lite unikt att en idrottsförening driver en festplats som inte är ansluten till någon idrottsanläggning. Så vi är mycket nöjda med att kunna driva Parkudden helt utan kommunala bidrag, säger Bernt-Rune Johansson. Förutom Tranemo Kräftfest arrangerar man Trandansen i samband med skolavslutningen varje år. Sen hyr man ut parken för att den skall användas lite mer allsidigt. Tranemo Gammaldansförening, Finska Föreningen och en hel del företag, hör till dem som utnyttjar parken idag.

I takt med att man förbättrat parkens standard har den också blivit mer attraktiv. Senast byggdes en ny scen i rotundan och Bernt-Rune Johansson säger. Vi är inte rädda för att satsa ännu mer på Parkudden men satsningarna måste vara realistiska och får inte undergräva ekonomin för den idrottsliga delen inom Tranemo IF.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.