TRANEMO KORP IF – 10-ÅRSJUBILERAR (ÅR 1979)

Författare: Ove Bernroth.

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1979 – Nr 3.
Informationsblad för Tranemo Kommun.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Lars Svensson.

Tranemo Korp IF bildades 1969. En av initiativtagarna var Stig Mårtensson. Efter kontakt med några av ortens industrier kallades det till möte på Tranehov. Vid detta möte valdes en interimsstyrelse med Lars-Åke Gustavsson som ordförande. Starten blev trög. Få anade väl att man 10 år senare skulle ha 11 sektioner, heltidsanställd administratör med eget kontor och en verksamhet som det verkligen svänger om. En av hemligheterna bakom framgångarna torde vara den förgrening av ledare som finns runt om i kommunen, från Sjötofta i söder till Ölsremma i norr. Alla skall veta att Tranemo Korp IF inte enbart servar egna orten med aktiviteter. Lars-Åke går till och med så långt att han hävdar att Korpen befrämjar relationerna samhällena emellan.

Viktiga milstolpar är segern i Kommunfullmäktigecyklingen och anläggandet av egen fotbollsplan med tillhörande ungdomsplan och badmintonbanor. Ett stadion i miniatyr. En annan mycket viktig händelse är naturligtvis delägarskapet i Stiftelsen Hagatorpets Friluftsgård.

Vi nämnde jubileumsår. Varje sektion har fått i uppdrag att anstränga sig lite utöver den ordinarie verksamheten för att sprida glans åt jubileumsåret. Nämnas bör den extra satsningen på ungdomssidan vad gäller badminton, volleyboll och bordtennis. Internationella barnaåret kom ju också lägligt i detta sammanhang.

Sedan 5 år tillbaka arbetar Anna Larsson på Korpens Kansli i Tranemo. Hon är heltidsanställd och avlönad av Arbetsmarknadsstyrelsen. I Annas uppgifter ingår bl.a.: Kontakter med Länskorpen och Rikskorpen, annonsering, bokning av tider för Hagatorpet, maskinskrivning, kontakt med kommunens fritidsnämnd, statistik, sammanställning av frågor till tipspromenader, kontakt med sektionerna, kassagöromål och kampanjer. På tal om kampanjer så berättar Anna att vi 2 år i rad varit bäst i Älvsborgs län vad gäller ”Skida rätt på eget sätt”. I år kom vi upp i hela 11 608 starter. Strongt. Damerna vann i vår, sin grupp i propagandaturnering i volleyboll i länet. I kommunen finns cirka 20 korpklubbar. Aktiviteten är ganska låg medges från ansvarigt håll. Lysande undantag utgör IKO Fritid.

Största antalet motionärer hittar vi inom cyklingen. Och nog låg det mycket i cykelstjärnans Bernt Johanssons uttalande häromdagen:
”Jag kan inte tänka mig någon sport som är så skonsam mot kroppen som just cykel”. Måndagscyklingen har under 8 måndagar i vår samlat 8 148 deltagare. Lilla Hulared i topp varje gång. Men var tog Kommunalfullmäktigecyklingen vägen?

Första upplagan av Kinds-marschen blev inte riktigt vad arrangörer och deltagare tänkt sig. Vädret var uruselt och inte nog med det. Banan var betydligt längre än vad som utlovats i annonseringen och dessutom var snitslingen inte den bästa. Arrangörerna utlovar bättring och inför nästa Kinds-marsch som kommer nu den 9 september (läs 1979) blir det 2 banor. En på 18 km och en på 29 km. Fler matkontroller blir det också.

Korpens nye ordförande heter Majvor Stigson. Majvor vill att Korpen skall vara en sluss för att förmå människor att ta egna initiativ till motion. Det behöver inte nödvändigtvis handla om sport. Ordet skrämmer många. Korpen har på senare tid haft grupper som sysslat med fasta och kost. Tipspromenaderna lockar hela familjen, förhoppningsvis också Kinds-marschen. Cykla eller gå till jobbet, kampanj som genomfördes under april-juni, kan nästan alla vara med i. Julottevandring är en annan aktivitet som Tranemo Korp IF med all säkerhet är ensam om i landet. Majvor har ett litet problem. Hur skall Korpen nå invandrarna? Majvor berättar själv hur det gick till när hon gick med i Korpen: ”Jag kände för att spela badminton. Så jag ringde till Lars-Åke och undrade hur vi tjejer skulle få plats. Några veckor efter vårt telefonsamtal var vi plötsligt hela 70 damer som spelade badminton”. Säkert signifikativt för Korpens förmåga att gripa tag i folk, författarens anmärkning.

Nytt för hösten (läs 1979) blir att de som ej vill känna tävlingsmomentet i badminton helt enkelt spelar för nöjes skull och slopar att fylla i matchprotokoll.

Den 20 oktober (läs 1979) blir det stor jubileumsbaluns i Medborgarhuset. Tranemo Kommun gratulerar.