TRANEMO GYMNASIUM

Statsarkitekt Börje Aneljung har i boken ”49 BYGGNADER BERÄTTAR – Västra Götalands län 1943 till idag”, skrivit om Tranemo gymnasium.
Boken är utgiven av Länsstyrelsen i Västra Götaland, år 2007.

Artikeln är direkt återgiven ur boken.

Byggnaderna är ursprungligen uppförda för Tranemo Cementvaru AB på 1930-40 talet. Läget var strategiskt vid dåvarande järnväg och ”Trelleborgskullen”, en rullstensås som blivit till betong. Här skedde tillverkning av huvudsakligen betongrör, brunnsringar etc.

I mitten av 1970-talet blev kostymen för trång och samtidigt såldes företaget till Precon AB varvid verksamheten flyttades till ett nytt industriområde (Hyltegärde). Kommunen förvärvade då lokalerna som anpassandes för egen verksamhet. 1978 flyttade kommunen in i byggnaderna som då fick rymma kommunförråd, brandstation, och Kinds energiverk AB.

1992-93 kom diskussionen igång om egen gymnasieskola och härför lämpliga lokaler. Samtidigt hade verksamheten för främst kommunförrådet minskat och lokalerna blev alldeles för stora. I spåren av rådande lågkonjunktur fanns många tomma industrilokaler. Efter en hel del funderande beslutades våren 1993 att omlokalisera kommunförrådet och energiverket och bygga om industrilokalerna till skola, eftersom läget invid Medborgarhuset omedelbart nordost om Tranemosjön bedömdes som mycket passande. Flera arkitekter tog fram förslag genom parallella uppdrag, vilket resulterade i att förslag från BSV Arkitekter och Ingenjörer AB, med Bert Noorlander som ansvarig arkitekt, utsågs som det bästa.

Beslutet att bygga om industrilokalerna till skola togs i maj 1993 och i oktober samma år fastställdes detaljplanen. Bygglov beviljades i november 1993 och i augusti 1994 kunde skolverksamheten starta. Resultatet av tävlingen visar att industrilokaler som ”blivit över” på ett föredömligt sätt bytt ansikte såväl invändigt som utvändigt.

Byggnaden utgör idag en imponerande och spännande skapelse, byggd i betong (förstås) och tegel med stora glaspartier som ger ett vackert dagsljus i lokaler som fortfarande har band tillbaka i betongindustriepoken.

Redan efter två år hade skolan och lokalerna vuxit varvid även brandstationen fick flyttas (rivas) och bereda plats för etapp två. Lokaliseringen har bidragit till att skapa ett kulturtorg vars funktion och innehåll är en angelägenhet för alla i kommunen.

Skolbyggnaden omfattar i dag drygt 5 000 m². Entreprenör för första etappen var Siab Jönköping och för den andra Erik Larsson Bygg AB.

BÖRJE ANELJUNG
Stadsarkitekt

Tips!
Läs gärna fler artiklar som visar tankar och planer om Tranemo centrum och dess utveckling under www.tranemo.nu

Några exempel lyder som följer:
”Gymnasieskolan byggs ut”.
”Från öken till levande medelpunkt”.
”Ett centrum med ny ansiktslyftning”.
”Nu har den gamla brandstationen gjort sitt”.