TIDSPLANEN FÖLJS FÖR NYA GYMNASIET

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1994-07-06.
Nr 15. Sid. 10.
Familjetidning för Kind.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Tidsplanen för Tranemos nya gymnasieskola följs och bygget beräknas stå färdigt vecka 30 (1994), berättar Lennart Haglund, Tranemo Kommun. Vecka 31 anländer möblerna, vecka 32 kommer personalen och redan vecka 33 strömmar de drygt 250 eleverna in genom porten.

Utrymmen för både studier och rekreation
Det blir ingen lugn semester för rektor Jan Patrikson i år inte! Den nya gymnasieskolan är planerad för 350 elever, uppdelat på 150 elever per årskull, därtill kommer KomVux-eleverna.
Fler elever än väntat har sökt till Tranemo och rektor Jan Patrikson låter ganska nöjd när han lämnar det beskedet. Man räknar med att 70 % av årskullen sökt sig till Tranemo.

Organisationen inför det kommande läsåret rullar på för fullt. Jan Patrikson berättar att nästan alla lärare är anställda och att man befinner sig i slutskedet av inköp av möbler och annan utrustning. Besökaren kommer in i gymnasiet över en liten bro och möts i entréhallen av en stenfontän.
Här finns café med runt 90 sittplatser för att eleverna ska ha någonstans att hålla till mellan lektionerna. Väl avskiljt från caféet, utanför biblioteket finns studiehall där man ska kunna sitta och läsa, jobba med grupparbeten eller bara beundra det stora akvariet, vatten är det genomgående konstmaterialet i det nya gymnasiet.

Biblioteket för tankarna till Stockholms stadsbibliotek, det har samma runda öppna form och två våningar.
På det övre planet finns ett tyst rum, där den som vill studera i lugn och ro kan göra det. Längs en vägg ska det stå datorer så att man ska kunna skriva ut sina arbeten, här ska även finnas Boksök och CD-ROM. Vid den runda öppningen kommer fåtöljer att vara utplacerade där man kan sitta och njuta av en god bok.

Svarta tavlans plats i naturkunskapssalen döljer ett utrymme mellan tavlans vägg och ytterväggen. Det gäller att se upp så inte rektorn står bakom och tjuvlyssnar!

Allt byggnadsmaterial är av gedigen sort: trä, tegel och sten. Ventilationen, som är ett vanligt problem i skolor, ska kunna regleras från varje klassrum och den höga takhöjden gör också sitt till för god luftcirkulation.

– Det måste vara roligt att få vara med en ny skola redan från början.
– Ja, det är en chans man bara får en gång i livet, säger Jan Patriksson nöjt. Det är en unik chans både för mig och för lärarna att få starta upp något nytt, att vara med från början.

I månadsskiftet september-oktober (1994), när man kommit igång med skolarbetet blir det invigningsceremoni och i samma veva kommer allmänheten att få en chans att ta en titt på den nya gymnasieskolan.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.