TEKNOS – FAMILJEÄGD 80-ÅRING (ÅR 2000)

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-03-16.
Nr 11 – årg. 9, sid. 13.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Fastän det nu är 11 år sedan (läs från år 2000) företaget bytte namn till Teknos Tranemo AB, är det nog i folkmun alltjämt Tranemo Färg som gäller. Ett av de företag som förmodligen mest bidragit till att placera Tranemo på kartan. ”Tranemo? Det är där ni gör färg, Tranemo Rödfärg, inte sant?”, är vi nog många som hört.
Och visst, det var så det började, med just Tranemo Rödfärg.
En trogen produkt som fortfarande står sig och tillverkas idag (läs år 2000), med färgpigment från Falu koppargruva, på samma sätt som då.
– Man har faktiskt hittat att färgtypen fanns redan på 1700-talet, berättar Leif Jansson, produktionsansvarig på företaget.

Målerifärger började tillverkas i början av 1940-talet och 1962 startades butikskedjan Nyansa, med ett komplett färgsortiment för konsumenter. I mitten av 1970-talet började man, som första företag, tillverkning av vattenburen industrifärg och 1989 köptes aktiemajoriteten av det finska Teknos, ägt av familjen Kiikka i Helsingfors.
I Teknos-koncernen ingår ytterligare färgfabriker i Finland, Danmark och Tyskland, samt en rad försäljningsbolag runt om i Europa.

Intensivt miljöarbete
Teknos i Tranemo står idag för ett brett färgsortiment, även på industrisidan. Under senare tid har utvecklingen av nya färger mycket inriktat sig på att bli så miljöriktig som möjligt.
– Som kemikalieindustri har ju färgbranschen varit i fokus i många år när det gäller miljön, säger miljösamordnare Peter Nacke.
– Först gällde det att få färger med mindre lösningsmedel, som var mindre hälsovådliga och nu har utvecklingen inriktat sig även på vår yttre miljö.

Till industrin till exempel, levereras allt mer pulverfärg där färgen värms på i särskilda ugnar och där inget lösningsmedel alls behövs.
– Lösningsmedlet, säger Leif, är ju egentligen bara till för att transportera färgen från burken till föremålet. När färgen väl sitter där den skall, behövs inga lösningsmedel.
Bly var ett annat material som ofta förekom förr, men som idag är i stort sett helt borta.
Bredvid kvalitetscertifikatet ISO 9001 på väggen hänger sedan ett år också miljöcertifikatet ISO 14001, ett helt naturligt steg, tycker man inom företaget.

– Det pågår en ständig utveckling både inom branschen och inom företaget och vi måste alltid försöka ligga steget före lagstiftningen, säger Peter.
Ett tecken på att företaget ligger långt framme vad gäller utvecklingen av miljöriktiga produkter är att man var först i Norden med en hel serie lösningsmedelsfria vattenburna färger för inomhusmiljö, Biora, som har godkänts för märkning av EU:s miljösymbol och rekommenderas av astma- och allergiförbundet.

Blandas i butiken
Som tillverkare känner man inte idag av svängningar i modetrender lika mycket.
– Numera finns det brytsystem ute i butikerna där färgen blandas. Vi tillverkare koncentrerar oss på ett antal basfärger, berättar Karl-Erik Dahl, marknadschef för konsument- och måleridelen.
I butikernas brytsystem finns recept för 50 000 olika nyanser, vilket ger möjlighet att plocka fram precis den nyans kunden vill ha.
– Däremot märker vi ju förändringar som till exempel när vägglasyren ersatte mycket av tapetseringen. Med lasyr kan var man bli sin egen konstnär, säger Bosse Olsson, informations- och reklamansvarig.
– Vi hjälper också butikerna att ta fram färgprover för att exponera olika miljöer.

Framtidstron är god i företaget, vi svenskar månar om vår boendemiljö.
Låga räntor och höjda reallöner, menar Peter Nacke, borde göra att man ser om sin bostad och ser fram emot ett gott färgår.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.