SWEDEN CUP PREMIÄR I AMBJÖRNARP

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2001-07-05.
Nr 27 – årg. 10, sid. 6.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby

En cuptävling för vattenskidor likt världscupen för golfare, var något som saknades för vattenskidsporten, tyckte Per Törnquist från VSK Svanen i Strömsnäsbruk och många med honom.
– I början på 90-talet startade en bra och publikdragande tävling i Sunne och några av oss som åkte där tyckte vi borde få igång en elitserie, som det finns för andra sporter. Nu finns det SM som varar i en helg och en rad andra enskilda tävlingar, går det inte bra i en kvittar det, det kommer nya tävlingar. I en cup måste vi hålla trycket flera tävlingar i rad, berättar Per som ansåg att nu var det dags.

– Jag tog kontakt med fyra klubbar jag säkert visste hade förutsättningarna för att klara av ett sådant arrangemang, Sunne som redan har sin tävling att spinna vidare på, Ambjörnarp som är mycket duktiga arrangörer, VSK Svanen och Bromölla.
Och nu är alltså Sweden Cup igång, med Ambjörnarps Vattenskidklubb som premiärarrangörer.

Ambjörnarp kan väl kanske publikmässigt aldrig mäta sig med varken Sunne eller Bromölla där Sweden Cup gör gemensam sak med Kristianstaddagarna och körs mitt inne i stan.
– Då är det 10 000-tals människor igång på stan och det skall bli mycket spännande, det har aldrig förlagts någon tävling mitt i stan förut. Tusentals åskådare kan vi naturligtvis aldrig få här i Ambjörnarp, men det kan bli många och de fina åkförutsättningarna, med många satta rekord, som finns här ger Ambjörnarp en given plats.

Nog så riktigt. Per-Anders Svensson visar att av de sex bästa personrekorden som sattes förra året, sattes inte mindre än fyra på Watski-tävlingen i Ambjörnarp!

Absoluta eliten
Till Sweden Cups premiärtävling kom 31 åkare, tillhörande landets absoluta elit och Ambjörnarps goda förutsättningar håller förstås i sig. Resultaten för de tio finalåkarna var alla bättre än resultaten för fjolårets femton främst rankade, konstaterar Per-Anders nöjt.
När tävlingen blivit mera etablerad hoppas man kunna locka åkare även utanför den absoluta eliten.
– För att testa sig och komma med på rankinglistan. Upp till 60 deltagare kan vi ta utan problem.
Självklart fanns också hemmaåkare med, Tobias Persson, som inför finalen låg på fjärde plats.
– Peter Svensson hade givetvis också hört hemma här, men han arbetar i USA för närvarande, förklarar Per-Anders.

I ledning fanns Jörgen Jansson, Älvkarleby, följd av Ulf Skande, Nacka, och Nicklas Larsson, Sigtuna. I finalen noterade Tobias 0.50/58/11.25 (antal bojar/hastighet/linlängd) och behöll sin fjärdeplats medan Magnus Jonsson, Sunne och femma inför finalen, och Per Törnquist, Svanen (åtta), båda åkte upp sig och hamnade på samma ledande resultat, 2.00/58/11.25. Ett spännande säråk, där start sker med tolv meters lina och flest klarade bojar vinner, fick avgöra dagens tävling. Med minsta möjliga marginal, en kvarts boj, knep Magnus Jonsson segern och tävlingens initiativtagare, Per Törnqvist, slutade som dagens högst hedervärde andrapristagare, följd av Krister Jönsson, Bromölla, på tredje plats.
Men, som sagt, i en cup gäller det att hålla trycket i flera tävlingar, och kampen lär fortsätta i Strömsnäsbruk den 7 juli – och Bromölla två dagar senare och inte förrän den 28 juli i Sunne vet vi hur hela tävlingen slutar!

För få tjejer
Ännu så länge körs Sweden Cup enbart för herrar. Det finns helt enkelt för få tjejer som åker på elitnivå, men även här hoppas man förstås på ett nyvaknande intresse med en riktig cup-tävling.
I Ambjörnarp kördes också en damklass utanför cup-tävlingen, men deltagarantalet var lågt, även om det förstås var väldigt roligt att se tre Ambjörnarpstjejer samtidigt på prispallen! Anna Bylin högst upp, med Martina Rylander på sin högra sida och till vänster Elin Larsson, junioråkaren på frammarsch och som till hösten börjar på vattenskidgymnasium.
– Jätteroligt, hon har verkligen bestämt sig för att satsa, kommenterar Per-Anders och hoppas förstås att även Elins satsning skall sporra flera.

Och faktum är att tjejerna i Ambjörnarp redan är flera, det är till och med en majoritet av tjejer som åker. Så nog finns det hopp om att Sweden Cup i framtiden även kommer att innefatta en damklass, precis som det finns i Ambjörnarps Watski-tävling, som naturligtvis körs precis som van¬ligt i kräfttider!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.