SVENLJUNGA OCH TRANEMO FÅR BOLAG?

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Västgöta-Demokraten” 1980-01-29.
Från pressklipp ur Tranemo Biblioteks samlingspärmar.
AB Pressurklipp
102 20 Stockholm 12

Ytterligare 36 kommuner i Sverige får var sin systembutik, om Systembolagets egna önskemål går i uppfyllelse.
Frågan hamnar nu på regeringens bord och blir närmast en fråga för Budgetdepartementet.

Tranemo kommun har i flera års tid kämpat för att få en egen service av detta slag. Vad innebär då dessa nya propåer som Systembolaget sänt ut via TT? VD frågar planeringssekreterare Arne Willhammar i Tranemo kommun.
– Kan bara referera till en förfrågan jag under måndagen gjort hos direktör Lennart Jansson vid Systembolaget i Stockholm. Denne säger, att man från bolagets sida vill väcka regeringen för ett ändrat beslut om räjongsstorlek på områden där systembutik finns i dag. De kommuner som har en centralort med ett avstånd om minst 40 kilometer till närmaste systembutik har enligt nuvarande lag haft möjlighet få egen butik.

20 kilometer
– Detta vill nu Systembolaget korta ner till 20 km, säger Arne Willhammar. Därmed kommer Tranemo, och även Svenljunga kommuner, att falla inom ramen för att få var sin butik.
– Men, en sak är viktig i sammanhanget, det kan 1980 bara leda till ett ändrat regeringsbeslut. Ty utbyggnadstakten av butiker har flera aspekter att ta hänsyn till. Dels de ekonomiska, dels personalsidan där viss utbildning måste till.

Tar tid
– Detta betyder för vår del, att vi får vänta ett bra tag ännu på ett slutgiltigt besked om systembutik, säger Arne Willhammar. 1981 om vi har tur, men det är många faktorer som spelar in vid prioriteringen mellan de 36 kommuner det är frågan om. Vi vet dock att vi finns inom den siffran.
– Vidare har Systembolaget stora krav på lokaliteterna, så det får bli något som kommer upp i nästa femårsplanering. Tänkbart är ju att detta kan påskynda en utbyggnad av Forum. Här har man i dag trångbott, plus det faktum, att Försäkringskassan anhållit om utökade lokaler. Därtill har Polismyndigheterna tingat lokaler vid en utbyggnad, så nog skulle det gå fylla en sådan flygelbyggnad som finns i framtidsplanerna i kommunen.

Aktuell
– Enligt direktör Jansson behöver kommunen inte komma med en ny uppvaktning, den gamla finns hos Systembolaget och är lika aktuell i dag. Men när regeringen tagit beslut som pekar på ökad möjlighet för oss, då blir det nog ändå en skrivelse som en liten påminnelse om att vårt önskemål också är lika aktuellt i dag som för flera år tillbaks.
– Utbyggnadstakten är sex butiker per år, så det blir inte någon ”explosion” av butiker i samband med en eventuell ändring av 1977 års regeringsbeslut under 1980. Länsstyrelse, kommunfullmäktige och polismyndighet utgör senare instanser som ska avge yttrande för eller emot etablering, slutar Arne Willhammar.

Lovande
– Meddelandet från Systembolaget om att de vill göra det dubbelt så lätt för folk att nå en systembutik, låter ju lovande för Svenljunga kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Olof Johansson. Denna kommun har mig veterligt redan under mitten av 1960-talet gjort sina första framstötar om etablering av butik i Svenljunga, och detta har sedan upprepats i olika sammanhang genom åren.
– Själv har jag 1972 personligen varit med och uppvaktat i Stockholm, säger Olof Johansson vidare, och även om det bara utmynnade i ett ”jass唝 den gången, så har läget ljusnat med åren.
– För att ytterligare öppna möjligheterna till att få denna service till allmänheten har vi även etablerat samarbete med Tranemo kommun och gjort gemensam uppvaktning. Vi har därvid pekat på möjligheten att dela på den huvudtjänsteman som måste finnas, bara vi finge var sin butik i centralorterna. Man kunde ju även tänkt sig olika öppettider med mera som alternativ.

Eget bolag
– Nu kommer vi snarast att efterhöra vilka initiativ vi måste ta från kommunens sida, fortsätter Olof Johansson. Siktet är givetvis inställt på att kommunen får en egen systembutik. Lokalmässigt finns väl inget annat än provisorium att erbjuda för dagen. Men här finns ju centralt belägna tomter i kommunal ägo som ger möjlighet för nybygge. Vi hoppas.tillhöra de 36 kommuner som utlovas butiker i landet sedan avståndet sänkts till 20 kilometer från närmast nu liggande butik.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.