SUCCÉ FÖR KONSTRUNDAN

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2003-04-10.
Nr 15 – årg. 12, sid. 5.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby

Helgens konstrunda, där inte mindre än 23 konstnärer i Kind öppnade sina ateljéer, blev över all förväntan. Betydligt fler än man från arrangörshåll vågat hoppas på tog tillfället i akt att resa runt i bygden och bekanta sig närmare med både konstnärerna och deras arbeten.

Ett riktigt centrum för konstrundan blev det i Uddebo, som med sina sex konstnärer stod sig väl jämfört med både Svenljunga och Tranemo tätorter. Hos Handkraft hade Anna Starrén och Camilla Bredin tillsammans med Claes Blixt gjort en spännande utomhuspromenad fylld av tänkvärda skapelser på temat de fyra elementen. I gamla skolan alldeles bredvid har Tommy Pettersson och Björn Bergsten sina ateljéer. Både Tommy och Björn deltog ju också i Sjuhäradsprojektet Konstens Kraft förra året (läs 2002) och kunde glädjande konstatera att detta projekt givit stor genklang och alltjämt fanns i besökarnas minne.

– Kul att det fick sådan genomslagskraft! tycker både Björn och Tommy, som gärna går vidare på temat om konsten i det offentliga rummet.
– Konsten borde finnas mycket mera runt omkring oss i vår vardag, som en länk mellan vårt medvetna och vårt undermedvetna, en impuls för att utveckla våra tankar, säger Tommy och berättar hur han gärna ”går är in i väggen” i sin konst.
– Att i en sorts kontrollerad ickekontroll köra fast men fortsätta ändå, det är då det händer något, när tanken tvingas ta helt nya vägar.

Lite vid sidan om, närmare bestämt i Dumsäng, finns Annika Edberg i sin alldeles nyinredda ateljé. Förr ägnade Annika sig mycket åt keramik, men sedan tiotalet år är det akvarellmålningen som tagit över. Inspirationen till sina målningar hämtar hon för det mesta i sin närhet.
– I det jag har kring mig.
I ateljén finns både ”hela” målningar och collage, ofta i varma jordnära färger eller blått.
– Det är ju inte alltid en målning riktigt håller, blir som jag tänkt, men fortfarande finns det partier jag är väldigt förtjust i och genom collagen tar jag vara på dem.
En hel del utställningar har det också blivit genom åren, både samlingsutställningar och separata, som till exempel på Borås Konstgalleri och i Herrljunga och Svenljunga.

Ström av trevliga människor
En som också var glatt överraskad över de många besökarna var Marie-Louise Lindell i Svenljunga.
– En jämn ström av trevliga människor!
Även om det i framtidsplanerna finns en ateljé på gården, målar Marie-Louise fortfarande bäst i det egna köket. Inte sällan när resten av familjen slumrat in. Hos henne togs gästerna alltså emot i det egna hemmet där hennes finstämda akvareller hängde och stod både högt och lågt. Och en del grafik, en teknik som också vunnit Marie-Louise hjärta. För Marie-Louise, som var med på höstsalongen i Borås, väntar nu Galleriet i Svenljunga till nästa år och hon har även blivit tillfrågad om att delta på Flamenska.

Fann paradiset i Bråtaryd
Hos Helga Pflugbeil i Bråtaryd utanför Ljungsarp var besöken kanske inte riktigt lika många, men ett 25-tal hittade ut till parets vackra gård bara under lördagen. Att finnas så lite vid sidan om är naturligtvis lite svårare, men Helga tycker konstrundan är ett gott initiativ och är full av idéer för framtiden. Helga har dessutom lång erfarenhet från konstlivet i Tyskland och Stuttgart, där paret tidigare hade sin hemvist. Men längtar tillbaka gör hon inte.
– Mina vänner i Stuttgart frågar om jag inte längtar tillbaka och skall flytta hem igen, men jag säger ”aldrig, nej, jag kommer inte tillbaka”, här är så fantastiskt! Vi bodde kanske nära allting i Stuttgart, men vilken tid det tog att ta sig genom all trafik. På den tiden hinner vi gott till Borås i lugn och ro.
Blommor är Helgas stora passion, men även landskapet har hon tagit till sitt hjärta och låtit föreviga i sina akvareller.

Nu kommer kulturansvariga i Svenljunga och Tranemo att diskutera vidare med konstnärerna och med alla goda idéer som väckts genom årets (läs 2003) konstrunda, kan vi helt säkert se fram emot nya möjligheter till att besöka konstnärerna igen nästa år!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.