STOREVENEMANG I ORIENTERING TILL TRANEMO I SOMMAR – 2009

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-04-02.
Nr 14 – årg. 18, sid. 1 och 23.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås tidnings Tryckeri AB.

Ordnar orienteringsarrangemang
Lars-Åke Larsson, tävlingsledare och Peter ”Lillen” Nilsson, ordförande har bråda tider framför sig. Liksom övriga medlemmar i OK Tranan och Ulricehamns OK. Klubbarna arrangerar nämligen tiomila sista helgen i juli (läs 2009). Tävlingen brukar gå av stapeln i Skövde, men från och med i år kommer tävlingsplatserna variera – först ut är Tranemo och Berg.

Ungdomens tiomila kommer att alternera mellan flera orter
Ungdomens tiomila i orientering, en tävling som drar flera tusen deltagare, har gått i Skövde i 28 år. Men från och med i år kommer tävlingen att alternera, vartannat år Skövde och vartannat år i Tranemo eller Mark. Och först ut i sommar är Tranemo!

Ungdomens tiomila går av stapeln under tre dagar helgen 31 juli-2 augusti (läs 2009) . Tävlingarna i år är ett samarrangemang mellan OK Tranan, med ett hundratal aktiva, och Ulricehamns OK, en elitförening med ungdomsverksamhet.
Ungdomens tiomila kommer i fortsättningen alltid att arrangeras av flera klubbar tillsammans, men i år alltså bara två.
– Vi tycker att det är en fördel organisationsmässigt att vi inte är fler, säger Peter ”Lillen” Nilsson, ordförande i OK Tranan i Tranemo.

Internationella deltagare
Det är tävlingar som lockar deltagare från hela Norden, Danmark, Norge, Finland och, hoppas man, även Baltiska länderna och Europa.
– Ulricehamn har ju kontakterna med Schweiz via Simone Niggli-Luder.
Man räknar med att cirka 3 000 personer kommer. Bara under ungdomsstafetten deltar 2 000 ungdomar, tre klasser med 100 lag i varje klass.

Under lördagen och söndagen blir det tävlingar för åldrarna 10-75 år. Tävlingsområde är Berg, mellan ridskolan och Hagatorpet.
– Vi börjar från scratch och bygger en arena med upplopp och speakertribun. Vi ska bygga en campingplats där vi reser hundra militärtält från Skövde, med plats för femton personer i varje.
En husvagnscamping med el, duschar och toaletter ska också ordnas.
– Vi har haft träffar med markägarna och de har varit otroligt välvilligt inställda, berättar Lillen.
Tävlingschef är Lars-Åke Larsson från OK Tranan.
– Det är fantastiskt att ha tillgång till honom som har jobbat både på förbunds- och internationell nivå, säger Lillen.

Bra sponsorer och många ideella timmar
OK Tranan räknar att med arrangemanget kunna dra in en del pengar till föreningen.
– Och kostnader täcks av sponsorerna, de bägge fristående sparbankerna i Ulricehamn och Tranemo. De ställer sig mycket välvilliga till ungdomsidrott.

Men han vågar knappt räkna de ideella timmarna.
– Vi kommer att behöva cirka 200 funktionärer under helgen, säger Lillen som själv har hållit på nästan ett år redan med förberedelserna.
Arrangörerna kommer också att bjuda på musikunderhållning och speaker är klar, proffsspeakern Per Forsberg, känd från radiosporten.
Speakern kommer att läggas ut på nätet och det kommer att finnas chattsidor. Dessutom används även datateknik vid kontrollerna.
– När man stämplar går det direkt in i datorerna.
Så från och med nu kommer Tranemo och Ulricehamn arrangera tävlingarna vart fjärde år.

Hur kommer det sig att ni hoppar på att ta över värdskapet?
– Det var Västergötlands orienteringsförbund som kom med förfrågan. Vi är kända för att göra bra arrangemang, har haft stora tävlingar tidigare med SM 1997. Tillsammans med Ulricehamn kompletterar vi varandra. Det handlar om att göra något nytt för att utveckla föreningen.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.