SPORTIGT LJUD OCH ÖKAD EFFEKT – RAY METALLFABRIK ÅR 1992

Artikelförfattare: Jyrki Seppälä.

Artikel ur ”Kind-Nytt” 1992-10-5.
Nr 12 – årg. 1, sid. 9.
Det opolitiska alternativet för Kind.
Ansvarig utgivare: Sonny Lidén.
Chefredaktör: Niclas Sennerteg.
Tryck: Smålänningen AB.

Här har dom bara hört talas om lågkonjunktur. Inte känt av den. Tvärtom, det går framåt för Ray Metall i Ljungsarp som nu expanderar.
– Vi har ökat lugnt och stabilt år från år och inte känt av någon lågkonjunktur, säger Lars Angerd, vd för Ray Metallfabrik.

Metallfabriken i Ljungsarp startades i liten skala 1961 av Lars Angerds far Simon Angerd som först tillverkade bland annat traktorljuddämpare. I slutet av 1960-talet togs det stora språnget framåt då företaget började tillverka sportiga avgassystem för SAAB och andra rallybilar. Tiotusentals avgassystem såldes via SAAB till gamla tvåtaktare, och i mitten av 1970-talet var det dags för nya framgångar när företaget utvecklade ett eget produktprogram.
Idag (läs 1992) kan Ray Metallfabrik erbjuda snygga, sportiga ändrör och hela avgassystem till de flesta bilmärken. Lösenordet är ökad motoreffekt, sportigare ljud och snygg design.
– Jag brukar dra en parallell till aluminiumfälgar. Det handlar om att smycka sin bil, menar Lars Angerd.

Stor export
Till liten del säljs produkterna direkt från fabriken till konsumenterna, men den absoluta lejonparten säljs via distributörer i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, England och Holland. Hela 60 procent av produktionen går på export och i år (läs 1992) beräknas företaget omsätta cirka 25 miljoner kronor.

– Vi har en stark export och det finns väldigt mycket mer att hämta, framförallt i Tyskland där det finns en väldigt stor tillväxtpotential, med ett stort intresse för sportavgassystem, säger Lars Angerd för Ray Metallfabrik som är Nordens enda tillverkare av sportiga avgasrör.
De 38 anställda i Ljungsarp kan glädja sig åt en ny, tusen kvadratmeter stor lokal för paketering och varmlager, som ska tas i bruk inom ett par veckor. Före nyår ska dessutom ett par man till nyanställas inför produktionen i vår.
Uppåt och framåt för sportigt ljud från Ray Metallfabrik, alltså!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.