SPARBANKEN TRANEMO FÖRVÄRVAR FÖRENINGSBANKEN – 1997

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-10-16.
Nr 42 – årg. 6, sid. 5.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

På fredagen (läs oktober 1997) tillkännagavs att den fristående Sparbanken Tranemo förvärvar Föreningsbankens kontor i Tranemo. För Sparbankens del innebär det en ökning av omsättningsvolymen med ca 20 %.
En lyckad lösning, till gagn för alla, tycker både Sparbanken Tranemos VD, Bo Mårtensson, och lokalbankschefen för Föreningsbanken, Thore Theodorsson.

Sparbanken Tranemo är en suverän, fristående sparbank och står som sådan utanför den sammanslagning som Sparbanken Sverige gjort med Föreningsbanken.
Alla de 87 fristående sparbanker som finns i landet har dock, av Sparbanken Sverige, erbjudits att köpa ”sin” lokala Föreningsbank och i Tranemo är alltså förhandlingarna nu klara.

Lokal verksamhet
– Sparbanken Tranemo, förklarar Bo Mårtensson, finns bara i och arbetar bara för Tranemo kommun. Faktum är att vi är den enda bank i hela världen som har sitt huvudkontor i Tranemo! Att bara verka här innebär att vi lever i symbios med Tranemos utveckling. Intresset för bygden är en förutsättning för vår egen fortlevnad och vi måste därmed ha en stark ställning Tillsammans med Föreningsbanken stärker vi vår position och därmed vårt utbud och vår service till kunderna, stor såväl som liten.
Thore Theodorsson nickar instämmande:
– För våra kunder betyder det en ordentlig ökning av servicegraden. Vi har under de senaste tio åren varit tvungna att stänga våra tre avdelningskontor i Månstad, Länghem och Ljungsarp. Nu får våra kunderna tillgång till Sparbankens lokalkontor.

Inga uppsägningar
För de sex anställda i Föreningsbanken innebär uppgörelsen garanterad anställning till och med 1999. Vad som sker därefter får det då aktuella läget utvisa. Samma avtal gäller även för, Thore Theodorsson och han är nöjd både för egen del och för sin personals:
– Det är en stor anställningstrygghet som erbjuds.

Bo Mårtensson bekräftar att personalökningen, som de anställda i Föreningsbanken innebär, behövs:
– Det är en helt ny organisation som skall byggas, där två banker skall fogas samman. Ett så omfattande arbete att vi förmodligen inte ens förstår hur stort det verkligen är. Vad som hänt är att uppgörelsen är klar. Hur den nya banken kommer att se ut, vet vi inget om ännu. Det arbetet börjar nu.
Någon gång under första tertialet nästa år planeras i vart fall Föreningsbankens fysiska flyttning till Sparbanken Tranemos lokaler.

Fler banktillstånd
Att den senaste tidens sammanslagningar av banker innebär en minskad valmöjlighet för kunderna, är ett påstående som Bo Mårtensson inte håller med om:
– Hela bankväsendet har förändrats. För inte många år sedan alls, hade vi fem eller sex med tillstånd att driva bank, idag är det ett trettiotal. Däremot har inte alla som affärsidé att ha bankkontor för sina kunder, vilket vi har.

Bästa lösningen
Alternativet till den nu gjorda uppgörelsen hade varit att det i Tranemo funnits både Sparbanken Tranemo och Förenings-Sparbanken. Mellan hade rått både ett konkurrensförhållande och det samarbete som idag finns sparbankerna emellan. En märklig och svårhanterlig situation som gör att varken Bo Mårtensson eller Thore Theodorsson tvekar om, att sammanslagningen är den absolut bästa lösningen, även om många praktiska frågor återstår att lösa.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.