SOLROSEN – NYTILLSKOTT (1997) I ÄLDREOMSORGEN

Artikelförfattare: Tina Hjorth.
Foto: Shai Apeloig.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-06-26.
Nr 26 – årg. 6, sid. 23.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Det fungerar jättebra, konstaterar Lena Dahl som är verksamhetsansvarig på Solrosen, Tranemo kommuns nya gruppboende för dementa på Timotejstigen.
I mars (läs 1997) öppnade boendet i regi av Riksbyggen. Det är den första verksamhet som lagts ut på entreprenad inom äldreomsorgen, och när STT hälsar på en dag i juni (1997) möts vi av en ljuv doft av nybakat.
– Vi har bakat småkakor, berättar Elsa Jönsson som bott här sedan i början av maj.

Dagliga aktiviteter är nämligen Solrosens kännetecken. Lena, som har tjugofem års erfarenhet av vårdyrket, har märkt att pensionärer som är aktiva under dagen sover bättre om natten.
– När nattpersonalen städar och bakar på nätterna vaknar pensionärerna ofta och kan så småningom vända på dygnet.
När de boende däremot deltar i det dagliga arbetet kan både de och nattpersonalen få sin välbehövliga vila under natten. Dessutom lär aktiviteter fördröja den sjukliga demensen. På Solrosen upplever man att pensionärerna blir piggare och piggare.
– Vi har till och med tre stycken som går egna promenader utan medföljande personal! upplyser Lena stolt.

Solrosen har plats för åtta boende i åldrarna 75 till 95 år. Sju damer och bara en herre finns för närvarande på plats. Kommunen beslutar vilka som ska bo här eller om någon behöver flyttas till sjukhemmet.
I övrigt sköts verksamheten i det stora hela av den nio kvinnor starka personalen. Med nytt hus och ny verksamhet fick man bokstavligt talat börja från början och fixa allt från diskborstar till gardiner och möbler.
– Jättekul att vara med och påverka, kommenterar Lena

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.