SOLDAT OCH GÅRAMÅLARE

Författare: Ingvar Hallqvist

Artikel ur ”Kindsforskaren” Nr.2 – 1994 Årg.5 Sid.6

I många kindshem hänger färggranna tavlor s.k.”gåramålningar”. Flera av dem är signerade C.A.L, C.A. LINDOFF, men vanligast ARVID LINDOFF. Det finns en sådan med mitt föräldrahem. Jag, och många andra har säkerligen någon gång funderat över vem denne konstnär var.

Han föddes i Ljushult 1867. Fadern, Gustav Gunnarsson, var vid denna tid dräng i Lilla Hökhult. Modern hette Maria Svensdotter. Makarna fick två söner men den yngste, Johan Adolf, dog 1881, 10 år gammal. 1875 flyttade familjen till Lekåstorpet i Gränd.

Vid 17 års ålder lämnade Carl August Gustavsson föräldrahemmet och tog värvning vid Göta Artilleriregemente. Under tiden vid A2 hade han efternamnet Sjöblom. Efter 4 1/2 år återvände han till hembygden och blev indelt soldat för Sibbarps rote, nr 904. Detta soldattorp som tillhörde Södra Kinds kompani, kallades på den tiden Lindsberg och har antagligen givit upphov till efternamnet Lindow. Tiden som soldat vid Älvsborgs regemente blev emellertid kort, en dom i Häradsrätten för fiffel med växlar i Borås Enskilda Bank följdes av avsked från I 15.

I möjligaste mån har jag efterforskat ”mina” kindssoldater även sedan de lämnat kronans tjänst och det var då jag gjorde upptäckten, att soldaten Lindow och artisten Lindoff var samma person.

Lindow fick sin konstnärliga utbildning i Oslo. 1895 gifte han sig i Borås med Elma Pettersson, född i Bredared 1873. Makarna fick tre barn under åren de bodde i Norge, Dalsland och Bohuslän. Från 1916 och framåt var paret bosatt på flera orter i Västergötland, Blekinge och Småland. Båda dog i Värnamo 1947 resp. 1972.

Tavlorna med gårdsmotiven målades med oljefärg, både på duk och papp. Genomgående för alla gårdsmotiven är hur väl underhållna och nymålade alla byggnader synes vara. Gårdsplanen är alltid fri från störande objekt. Men i verkligheten var säkerligen inte kåkarna så välvårdade och inte gårdsplanen så fri från brôte. Det lär förhålla sig på det sättet, att målaren fick direktiv om vad som behövde bättras på och vad som skulle utelämnas.

Carl Lindow var en kringresande gåramålare som levde på sitt målande. Han for omkring i hela Götaland och kunde vara borta årslångt från familjen. Lindow började sitt målande redan i slutet av 1800-talet och är väl en av pionjärerna inom detta område. På 1920-talet arbetade han som dekorationsmålare på Göteborgs-utställningen. En äldre man berättade för mig, att han såg när Lindow utförde en målning och beskrev honom som en reslig man med långt helskägg.

I församlingshemmet i Aplared hänger en tavla med Ljushults kyrka som motiv och i Sjötofta församlingshem finns en med Gamla Bygärde (komministerbostället), båda utförda av Lindow.