SOCKAR FRÅN LJUNGSARP BÄST! – NOWA-LI ÅR 1992

Artikelförfattare: Jyrki Seppälä.

Artikel ur ”Kind-Nytt” 1992-10-5.
Nr 12 – årg. 1, sid. 8.
Det opolitiska alternativet för Kind.
Ansvarig utgivare: Sonny Lidén.
Chefredaktör: Niclas Sennerteg.
Tryck: Smålänningen AB.

Konsumentverkets tidning Råd & Röns test visar klart att frottésockar och tunna sockar från Nowa-Li är bäst i test!
Och det är ju förstås glädjande för företaget i Ljungsarp som är en av Sveriges fyra största strumptillverkare.
Nowa-Li grundades av syskonen Ekstener i Ekeremma 1950, först i liten skala på andra våning i ett litet äldre hus för att sedan växa till Ljungsarps största företag i moderna, ljusa lokaler med datorstyrd mönsterstickning av strumpor, tillverkning av halkfria skoskydd till kärnkraftsindustrin, textiltryckeri och produktion av vidareförädlade strumpor såsom halksockar, mockasiner och ”sockiplast”.

Nowa-Li var först i Sverige med halksockar och företaget är idag, med 30-40 procent av den svenska marknaden på barnstrumpor, ett givet namn bland återförsäljarna inom fackhandeln. Dessutom går 40 procent av produktionen på cirka 1,4 miljoner par strumpor på export till framförallt Tyskland, Italien och Norge.

Affärsidén
Numera (läs 1992) ägs Nowa-Li av Renitia AB, som i sin tur ägs av Roland Lindqvist och Lars Hinsell i Trelleborg respektive Örebro.
– Affärsidén är att tillverka och marknadsföra strumpor och vidareförädlade fotbeklädnader, till i första hand barn, men även vuxna, berättar Cenneth Cedergren, vd för Nowa-Li.
Den svenska skoindustrin ligger i spillror och konfektionsindustrin har fått se sig slagen av lågprisimporten. Hur kommer det sig då att strumptillverkarna överlevt?
– För vår del är det just för att det är barnstrumpor, och att vi har nischprodukter såsom sportstrumpor, förklarar Cenneth Cedergren.

Modern strumptillverkning är dessutom kapitalintensiv med en hög grad av automatisering, vilket gör att lönekostnaderna kan hållas ner och produktion blir mindre känslig för konkurrens från låglöneländerna.

Större resurser
I år beräknas Nowa-Li omsätta 35-37 miljoner kronor.
– Vi har legat på den här omsättningen i flera år, men idag (läs 1992) krävs fler kunder och ett större sortiment för att hålla uppe omsättningen.
Det fordras därmed större resurser och ökade satsningar på marknadsföring för att nå samma volym. Klart är också att produktiviteten kraftigt ökat sedan 1986 då 110 personer producerade lika mycket som ett 50-tal årsarbetare gör idag.

Hur ser framtiden ut?
– Kan vi hålla samma nivå 1993 kan vi vara positiva. En glädje är också att vi upplever ett ökat intresse för våra produkter, tycker Cenneth Cedergren.
Marknadschefen Gertie Carnert är inte mindre glad.
– Roligaste är kanske att Nowa-Li har en så bred export till så många länder. Just nu försöker vi komma in på den stora spanska marknaden!
Därför känns det väl extra glädjande att företagets frottésockar och tunna sockar höll bäst i konsumentverkets test.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.