SNICKERIFABRIKEN – TRANEMO – LEVER VIDARE

Artikelförfattare: Tina Hjorth.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-10-30.
Nr 44 – årg. 6, sid. 16.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Ända sedan Holger Elverlind startade företaget 1949 har det varit till Tranemo Snickerifabrik man vänt sig om man velat ha fönster eller dörrar med icke standardiserade mått.
– Alla mått har varit standard för oss, säger en av de tre sönerna, Bengt Elverlind och visar ett alldeles runt fönster man nyligen fått beställning på. Från och med första december (läs 1997) lever snickerifabriken vidare i ny regi. Det är Klas Larsson, Per Lindström och Tommy Pettersson som vill fortsätta traditionen med beställningsarbete av god kvalité.

– Utan stöd från Holger, Bengt, Benny och Anders hade vi aldrig ens reflekterat att ta över, säger Per Lindström som tillsammans med Bengt Elverlind inledningsvis kommer sköta tillverkningen.
Bengt stannar nämligen kvar i företaget också efter övertagandet. Alla sju känner sig nöjda med lösningen. Elverlinds därför att deras livsverk inte försvinner och de övriga för att de nu får chans utnyttja sitt hantverkskunnande och sin kreativitet.
– Men det skulle inte vara försvarbart att sätta en hammare i händerna på mig, skojar Tommy, vars talanger mer ligger åt det konstnärliga hållet.
– En idé eller två kan jag nog få ihop, säger den design- och marknadsföringsansvarige.

Allteftersom åren gick växte snickerifabrikens renommé. Pappa Holger och de tre sönerna Anders, Benny och Bengt har bland många andra arbeten också tillverkat skräddarsydda fönster till både Gripsholm och Drottningholm där till och med den ursprungliga skevheten återskapats!
Men så började Holger bli till åren och ville trappa ner, därtill drabbades både Anders och Benny av sjukdom och i januari bestämde de sig för att avveckla företaget.

I augusti satt arbetskamraterna Per och Klas och läste tidningen, såg annonsen och skojade om att ta över verksamheten.
– Under dagen övergick skojande till mer allvarliga diskussioner, berättar Klas, och på kvällen ringde Tommy och tyckte att vi skulle slå till.
Efter en tids funderande hit och dit kom killarna till skott och fattade beslutet. Med sina olika bakgrunder och inriktningar kompletterar de varandra väl. Tillsammans med Bengts erfarenhet hoppas Klas, Per och Tommy att föra Snickerifabriken, Tranemo, som det nya namnet av registreringsmässiga skäl lyder, mot en stabil och högkvalitativ framtid.
– Vi kommer att behålla ryggraden i företaget och på sikt bredda oss med fler lösningar, säger Tommy och avslutar att det fortfarande handlar om gediget arbete.

Så också i fortsättningen kommer man att kunna lämna sina konstiga mått till snickerifabriken och få sin skräddarsydda dörr eller ett fönster som passar in i det gamla husets exteriör.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.