SLUTET FÖR KONSUM? INGEN NY BUTIK I GRIMSÅS – 1979

Artikelförfattare: Tore Hägg.

Artikel ur ”Borås Tidning” 1979-09-21.
Från pressklipp ur Tranemo Biblioteks samlingspärmar.
AB Pressurklipp
102 20 Stockholm 12
Foto: Tillhörande foton har utelämnats p.g.a. dålig bildkvalité.

Det är början till slutet för Konsum i Grimsås, tror nu en hel del grimsåsbor efter besked om att Konsum Väst inte vill bygga nya centrumhuset.
– Den lever inte länge till, säger Rune Remstam, fullmäktig i Konsum Väst och drivande kraft bakom en namninsamling för att förmå Tranemo kommun att låta budet om servicehus gå från ICA till Konsum.
Remstam hör nu till de ca 120 grimsåsbor som först lyckades med sin namninsamling, men till sist misslyckats av en anledning de inte trott.

Inte till Tranemo
– Det kunde man ju inte drömma om, säger Kerstin Björk, mångårig medlem och trogen kund sedan 1946. ”” De tror väl aldrig att vi åker till Tranemo och Limmared för att handla.
Visserligen har inte Konsum väst sagt att butiken skall läggas ner. Men både kunder och personal är på det klara med att något måste göras åt den ålderstigna butiken. Och den investeringen misstänker man inte kommer till stånd.
– Butikslokalerna är inte alls bra och efter detta kommer nog omsättningen att dala, säger Rune Remstam.
– Somliga har nog varit trogna kunder i hopp om att något skulle ske.

Nedlagt
I en skrivelse till Tranemo kommun, till förmån för Konsum i servicehuset, pekade butiksrådet för Konsum Grimsås på att butiken i Ljungsarp lagts ner. Sedan dess har samma sak hänt i Uddebo.
Grimsåsbutiken sysselsätter två personer på heltid och två på deltid.
Konsum Väst har funderat länge och väl och tålamodet har nästan tagit slut på en del kommunpolitiker.
– Det är tio år sedan vi började arbeta med saken, berättar Göte Ekdahl. – Men riktig fart kunde det inte bli förrän 1978, då träningsplanen flyttades till skolan. Dock kunde man hoppats att just planerna varit långt framskridna så att bygget kunde startat kort efter att markfrågan blivit löst.

ICA igen
Redan på torsdagen hade representanter för Tranemo kommun kontakt med ICA i ärendet. Där hade man tidigare räknat med att få starta bygget med inflyttning till julhandeln. Posten i Grimsås är bland dem som har akuta lokalproblem och är tilltänkta hyresgäster i det nya centrumhuset.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.