SATELLITHUSET – NY RADIO & TV-AFFÄR I LIMMARED – 1993

Artikelförfattare: Sune Strand.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1993-11-24.
Nr 11. Sid. 8.
Familjetidning för Kind.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Nu (läs nov. 1993) berikas Limmared med en ny affär. Det är Satellithuset i Limmared AB som flyttar in i Öjlers Musiks butik och musikaffären flyttar in i lokalen bredvid (samma ingång).
Ägare till Satellithuset är två limmaredsbor nämligen Lars Norén och Ingemar Andersson. I affären på Storgatan kommer man att sälja allt som tillhör radio och TV-branschen.

Nu är inte herrarna som ligger bakom Satellithuset några nykomlingar i branschen, utan företaget har funnits i ca tre år. Under den tiden har man byggt upp stora delar av kabel-TV-nätet inom Tranemo kommun. Bland uppdragsgivarna kan nämnas Tranemobostäder, Erik Larssons Byggnads AB, Solidhus AB samt de flesta servicehusen.

Tanken på att öppna en radio och TV-affär i Limmared har funnits under ett år berättar Lars Noren. – Problemet var att hitta rätt lokal, men så dök den här lösningen upp och det roliga är att en gång i tiden var det faktiskt radio och TV-affär här i samma lokaler.

Lyckad lösning
Jan Öjler som äger fastigheten och musikaffären tycker det här är en mycket bra lösning.
– Trots den rådande lågkonjunkturen måste vi våga satsa för att behålla kunderna kvar på landsbygden. En dröm har alltid varit att ha ett komplett hus med musikinstrument, radio & TV, video, biltelefoner och larm o. dyl. Under samma tak kan vi nu erbjuda allt inom hemelektronik så när som datorer, säger Jan Öjler.
– Det handlar egentligen om att bredda utbudet och att öka servicen, något som vi hoppas på att få gehör för bland ortsbefolkningen så att vi kan leva vidare.

Inte bara instrument
Öjler Musik startade 1979 och var från början en renodlad musikaffär. I dag svarar instrumentförsäljningen för ca 70 % av omsättningen, medan resterande 30 % omsätts på mobiltelefoner, villa- och företagslarm samt uthyrning av ljud-och ljusanläggningar.
För att man skall kunna ge en bättre service när det gäller just larm och biltelefoner har man sedan en tid tillbaks anställt en ny medarbetare som heter Bernt Abrahamsson som arbetar med bl.a. montering och försäljning.

Inspelningsstudio
I källaren under musikaffären finns för övrigt även en inspelningsstudio som utnyttjas dagligen. Det är lokala band som spelar in demo- och kassettband.
Förr bedrev man även kursverksamhet med upp till 60 elever i veckan. I dag är det ABF som tagit hand om kurserna, men verksamheten finns kvar i Limmared.

Mötesplats för musiker
Det har alltid funnits ett stort musikintresse i Limmared med omnejd. Många lokala band kan nämnas, bl.a. Stig Dovers, Jan Öjlers, Bengt Hennings, Lasse Peters, Peppers, Runez, Litonia. Vi skall inte glömma alla ”källarband” som i regel består av musikanter i lite yngre åldrar som kämpar på för att utveckla sin musik. Så det är klart att musikaffären i Limmared har haft en mycket stor social funktion för många musiker. Undertecknad minns mycket väl sin ungdom när man mer eller mindre bodde i musikaffären hemma i Sveg. Det var där drömmen om att få spela på en scen med riktiga instrument inför en stor publik uppstod. Det var där man hade chansen att få se och prata med någon av de lokala idolerna.
– Precis så är det än i dag, bekräftar Jan Öjler.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.