RUNE – ÅRETS KULTURSTIPENDIAT – 2007

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2007-12-27.
Nr 52 – årg. 16, sid. 4.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.
Foto: Anette Nordberg och Ann-Louise Kjellner.

Rune Holmberg låter aldrig någon undran förbli ett frågetecken. Vetgirigt och nyfiket söker han svar; svar som ofta leder honom vidare in på nya spännande spår och efterforskningar. Genom sitt envisa, målmedvetna arbete, både med järnframställning och i sitt författarskap, har Rune Holmberg i hög grad bidragit till Kindsbygdens historiska dokumentation. Vi andra har fått veta lite mera om vår historia och kan känna stolthet över vår bygd.

Så löd motiveringen till årets kulturstipendium och det är väl precis så Rune Holmberg upplevs. En man som med sitt mångsidiga kunnande och sin breda intressesfär finns med och bidrar till forskningen om Kindsbygden i en mängd olika sammanhang, förutom den forskning han bedriver på egen hand. I höst kan han dessutom fira 20-årsjubileum för järnframställningen i Algutstorp, där han var en av initiativtagarna.

Förutom Rune Holmberg uppvaktades vid årets sista fullmäktigesammanträde också en rad andra hedervärda stipendiater. Årets ledarstipendium på 5 000 kronor vardera delades ut till Ingemar Gabrielsson, Ölsremma IS och Pia Redberg, Nittorps IK.
Utan Ingemars femtiotvååriga engagemang och initiativtagande hade ÖIS inte existerat idag, skriver man i motiveringen. Att föreningen skaffat sig elljusspår, bollplan, bouleplan med mera ser man också som Ingmars förtjänst.

Pia Redberg har varit ungdomsledare i NIK:s ungdomsfotboll för flickor i 20 års tid. Hon arbetar för ungdomsfotbollen inom hela kommunen och är en aktiv ledare i Västergötlands Fotbollsförbund. Hennes arbete skapar gott rykte, för både NIK och Tranemo Kommun, skriver man i Pias motivering.

Också unga ledare premierades denna kväll. Pierre Svedberg, Tranemo IBK och Frida Sjöblom, Månstads 4H fick 2 000 kronor och en fortbildningscheck på 3 000 kronor var.
Hyllades gjorde också boxaren Martin Axelsson, skytten Ida Andersson och frisören Ulrica Hansson som blivit mästare under året.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.