RENVARNING I GÖLINGSTORP

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2008-07-03.
Nr 27 – årg. 17, sid. 20.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Renar i Gölingstorp? Många tror att det är ett skämt när de ser renvarningsskylten vid ingången till Tunnbrödstugan. Men det är helt sant! Två stycken, Gustav och Plet, går fridfullt betande i sin hage och trivs alldeles utmärkt hos Hanne och Jan Möller.

Hanne och Jan Möller är paret från Danmark, som tog över Tunnbrödstugan i Gölingstorp efter Birgitta och Sven Lindqvist. Hanne och Jan ville också ha djur på gården, både för att de tycker om djur, men också för att hålla landskapet öppet och vackert.
– Vi skojade om att det finns platser där man har älg, men Jan sa att det finns ju redan. Han tyckte vi skulle ha renar istället. Först tog vi det mest på skämt, men så skaffade vi Gustav för drygt ett år sedan och för några månader sedan blev det Plet också, berättar Hanne.
– Plet är danska och motsvarar svenskans Pricken eller Fläcken, förklarar Jan och berättar om hur Gustav fick sitt namn.
– Gustav kommer från Karesuando och när vi hade beställt renen hos renskötaren där, fångades den in med lasso, precis som man ser på tv. Mannen som hanterade lasson hette Gustav.

Vitmossan som Jan hade tagit med sig till hagen är slut och Gustav slickar noga de sista smulorna ur spannen. När även de är slut knallar Gustav runt till var och en av oss för att se om inte någon kanske gömt undan lite.
– Sedan Gustav kom har vi lärt oss mycket om renar, säger Jan. Många säger att renar är så dumma, men det är fel. Renar är mycket kloka djur. Några problem att hålla renar så långt söderut har Hanne och Jan inte märkt.
– Det blir varmt på sommaren i Karesuando också och där finns inte några skuggande träd som här. Och för säkerhets skull har Gustav och Plet fått ett ”sommarhus” att skugga sig i, som förstås ger skydd mot regn och blåst också. Kanske finns det lite mera ”godis”, vitmossa, för dem i Norrland, men Hanne och Jan ser till att alltid ha ett förråd hemma.

Öppet som vanligt
En hund, två katter, två hästar ett getpar med två små killingar finns också på gården och tunnbröd bakas precis som hos de förra ägarna.
– Ja, det har vi lärt oss. Vi gick i skola hos Birgitta och Sven. Innan vi kom hit visste vi knappast vad tunnbröd var! skrattar Jan och berättar om hur bakningen går till med en precision som om han aldrig gjort annat!

Just nu har bakningen fått vila. Det är för varmt. Men i slutet av veckan måste man igång igen. Hofsnäs Herrgårdscafé behöver påfyllning och sedan måste det bunkras för både Matens dag och marknader under sommaren. Samtidigt har säsongen för bokningar kommit igång, både besök över dagen och med övernattningar. Och två dagar i veckan är caféet öppet – café au ren!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.