PREMIÄR FÖR ICA KVANTUM

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2007-10-25.
Nr 43 – årg. 16, sid. 4 och 5.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: AB Borås Tidnings Tryckeri.

Idag (läs 25 oktober 2007) öppnas dörrarna till nya ICA Kvantum i Tranemo.
– Helt fantastiskt! Bortsett från andra känslomässiga upplevelser, är detta det roligaste jag någonsin gjort! säger Per Bynander, ägare till ICA Kvantum, när STT träffade honom för ett par dagar sedan. Precis när både hantverkare och personal jobbade på finalen inför öppningsdagen.

Pers mobil ringer, för tredje gången sedan jag för några minuter sedan steg in genom entrédörren.
– Ja hej! Du, kan vi höras lite senare? Jag är lite upptagen just nu – ok, bra!
Martin Loftvall och Pelle Lundgren från Lundgrens El behöver besked om placeringen av dataterminalen i cafédelen.
– Har ni hört med tjejerna som ska jobba här? undrar Per.
Att personalen får vara med och säga sitt är viktigt.
– Det är de som ska jobba här och skapa butiken, säger Per. Var var vi? Jo, att få vara med från första spadtaget är en otrolig känsla. Ja, tidigare egentligen, få börja med att riva det gamla, säger Per och berättar om hur glad han är för mottagandet han fått i Tranemo.
– Vi har blivit väldigt väl bemötta ända sedan vi tog över här i Tranemo för fyra år sedan. Ett gensvar som gjort att vi vågar satsa nu.

”Föredettingar” inviger
Den nya butiken har 1900 kvadratmeters säljyta. Med goda möjligheter till expansion, påpekar Per. Nästan lika stor som Svenljungas 2100 kvadratmeter.
– Själva invigningen görs av Tranemos före detta ICA-handlare, Lars-Göran Nordling och min far Hans Bynander, som var ICA i Svenljungas tidigare ägare. Det blir musik också och clownen Fritte finns här för alla barn och självklart kaffe och tårta i tre dagar!

Självklart gör självscanning nu entré i Tranemo också. Där kunden själv registrerar de varor som läggs i korgen. Men, som en av Sveriges tio första, får Tranemo också ”self pay”. En automat där kunden själv, med sitt ICA-kort, också kan sköta betalningen av varorna.
Annat som Per känner extra stolthet över är kylanläggningen, som är helt freonfri. Förutom tankemissen med de två glassboxarna.
– Ja, det var synd, men i övrigt är hela kylanläggningen helt freonfri, säger Per.

Danielle Schill och Martina Larsson ”mallar upp” fruktdisken. Massor av små färgglada lappar placeras ut och talar om hur frukt och grönt ska placeras. Mera KRAV- och närodlat blir det också i nya butiken. Även när det gäller övrigt sortiment.
– Det är en stark trend idag, KRAV- och närodlat efterfrågas mera och vi letar med ljus och lykta efter så många produkter som möjligt, säger Martin Lindgren, ansvarig för färskvarorna i butiken.

Varor packas upp, skyltar skruvas fast, elkablar dras, dosor monteras, lampor kollas – överallt är det full fart.
– En härlig puls, det gillar jag, skrattar Per glatt. Nu väntar, kaffepausen tillsammans med pappa Hans.
– Jaa, vad ska man säga? Jag är oerhört imponerad, säger Hans. Skillnaden är oerhörd och jag undrar var ska alla människor komma ifrån som ska köpa alla dessa varor?

Fast det stora leendet avslöjar att särskilt oroad är han inte! Men hade han någonsin, då för länge sedan när Per var liten, drömmen om att sonen skulle vidareutveckla hans egen affärsidé?
Hans skrattar gott:
– När Per var liten hann jag inte att drömma!

Visst måste det vara härligt när drömmar man inte ens haft går i uppfyllelse!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.