PRECON – ÅTERVINNINGSCENTRAL – 1995

Artikelförfattare: Tina Hjorth.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1995-01-18.
Nr 2 – årg. 4, sid. 8.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

I höstas (läs 1994) skrev vi om hur Tranemo kommun slår två flugor i en smäll med en satsning på meningsfull sysselsättning för arbetslösa och kommunmottagna flyktingar samt återvinning i ett och samma projekt. Den första december satte projektet igång i Precons gamla lokaler vid Hyltegärde, mellan Rosenlund och Tranemo.

– Trots det lite avlägsna läget är lokalerna väldigt ändamålsenliga för den här typen av verksamhet, säger Kalle Gillersten, platschef och kommunens ALU-ansvarige. ALU-kontoret har nämligen också flyttat till den flygel man hyr i det stora Precon-komplexet.

Vad är det då som händer här? frågar vi Christin (Kicki) Fransson, arbetsledare och Kalles högra hand.
– Man kan säga att det handlar om ett kombinerat syfte. Dels håller vi på med ett miljöprojekt, eftersom det handlar om återvinning. Men det är också ett arbetslöshetsprojekt som även slussar in invandrare i det svenska samhället.

Insamlingar
Miljö- och återvinningsbiten sker i form av insamling av möbler, cyklar och maskiner.
– Det som går, renoveras för att sedan säljas vidare eller skickas till välgörenhet, och det som inte går att laga, plockas isär och sorteras i återvinningssyfte, berättar Kicki.
I stora hallen i källaren sorteras insamlade kläder efter de normer Röda korset satt upp för sin katastrofhjälp. Kläderna packas i stora säckar och skickas sedan till katastroflagret i Halmstad för vidare befordran till något katastrofområde ute i världen.
– Det som Röda Korset inte vill ta emot säljs eller klipps till mattrasor.

”Den hjälpande handen” är ett projekt i projektet. Deltagarna i ”den hjälpande handen” syr bland annat baby-paket till Röda korset, men de sysslar även med uppdragsverksamhet. För en liten summa som går vidare till välgörenhet kan de hjälpa någon att flytta, klippa gräset eller något annat man inte hinner eller orkar med.

Ny träffpunkt
Insamlade cyklar och maskiner renoveras i verkstaden. Här byggs också gamla sopställ av plåt om till komposter.
– Det gäller att ta vara på allt, säger Kicki. Meningen är att det ska bli självklart att lämna kläder och gamla cyklar till Precon, likaväl som man lämnar sitt tidningspapper och glas i specialbehållare.
Men det är inte bara fråga om renovering och lagning av gammalt. Framåt våren ska ”preconarna” dessutom ordna skyltar och rastkojor till en vandringsled längs Jälmån.
Verksamheten disponerar förutom flygeln och ett förråd även Precons gamla matsal. Där ansvarar Ingegerd för kaffebryggning och bullbak.
– Vår förhoppning är att även andra ska hitta hit till caféet, säger Kicki, både arbetslösa och andra, så att det här kan bli en sorts träffpunkt.

Missuppfattningar
Men vänta nu, det fanns väl ytterligare en tanke med projektet? Just det, hälften av det fyrtiotal personer som projektet sysselsätter är ALU- och beredskapsarbetande svenskar, den andra hälften utgörs av invandrare som gör praktik här den tid de inte läser svenska. Även detta är en värdefull del i projektet eftersom invandrarna får en chans att träna sitt nya språk och därmed lättare kan smälta in i det svenska samhället. Svenskarna får i sin tur en ökande förståelse för de nya kulturer som kommit till Sverige för att stanna.
– Språksvårigheterna gör att det kan bli en del missuppfattningar, säger Kalle, men de har mest hört till det skämtsamma slaget.
Kicki berättar om den gången en man kom inrusande och skrek ”Skadad!” i det han höll sig om handen.
– Jag rusade efter en förbandslåda, men upptäckte sedan att han hade tappat sin handske, och inte alls gjort sig illa, skrattar hon.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.