PRECON AB I TRANEMO LÄGGS NER – 1992

Artikelförfattare: Jyrki Seppälä.

Artikel ur ”Kind-Nytt” 1992-09-10.
Nr 4 – årg. 1, sid. 6.
Det opolitiska alternativet för Kind.
Ansvarig utgivare: Niclas Sennerteg.
Chefredaktör: Niclas Sennerteg.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.

Cementfabriken Precon AB i Tranemo ska läggas ned och 38 anställda förlorar jobben. Detta enligt beslut i bolagsstyrelsen. Men fackklubben på Precon vägrar ge upp och har fört upp saken till centrala förhandlingar.
– Vi accepterar inte en nedläggning, säger Olle Jideborn, ordförande för fackklubben.

Precon, eller Tranemo Cementgjuteri som det hette från början, har under många år varit ägarna Incentives (Wallenberggruppens) mjölkkossa, tillverkar i huvudsak balkonger och skulle i år fira 70-års jubileum. Men beskedet om nedläggning lägger sordin på stämningen.
– Jag känner det som alla andra. Hopplöshet. Frustration, eftersom man vet att den här enheten går med vinst, säger Johan Bengtsson, vice ordförande för fabriksklubben.

Så sent som 1990 fick Precons åtta fabriker runt om i Sverige pris för mest lönsamma företag inom Incentive-koncernen. Vinsten var då 34 miljoner kronor.
– Det känns ju extra bittert att då inte få några förlustår på sig, menar Olle Jideborn och noterar att företaget faktiskt har en orderstock som räcker till påsk.
Men bolagsstyrelsen är kallsinnig och har bestämt sig: Verksamheten i Tranemo ska läggas ned och produktionen flyttas till Falkenberg och Hallsberg. 30 kollektivanställda och åtta tjänstemän förlorar jobben.
– Några nya jobb kan nog Precon inte erbjuda de anställda. Det skulle fordra en utbyggnad av de andra fabrikerna och det är inte aktuellt, konstaterar Olle Jideborn.

Företagsledningen tror inte på byggandet 1993, och vill rusta inför krisen med att avveckla i Tranemo – trots att fabriken inte går med förlust.
– Problemet vi haft är att vi håller upp volymen, men till lägre priser, säger Olle Jideborn och tillägger:
– Men vi har inte gett upp hoppet!
Centrala förhandlingar inleds inom tre veckor, och skulle nedläggningen bli ett faktum ökar arbetslösheten i ett slag med tio procent i Tranemo

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.