PIGG FEMTIOÅRING INREDER KÖKEN

Artikelförfattare: Tina Hjort Svensson

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2001-10-11.
Nr 41 – årg. 10, sid. 1 och 6. Ur bilagan med tema ”Bygg och Bo”.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby

Förr byggdes eventuella köksskåp på plats av den lokale snickaren. Ordet design hade ingen ens hört talas om. Annat är det nu. Länghems Kök var med från början. Förra månaden firade företaget 50 år.

Viktor Johansson och Jonas Andersson kom från Vårgårda och ville öppna eget. I Länghem fanns en snickerifabrik till salu.
– Vi räknar vårt jubileum från det år då Viktor och Jonas startade, 1951, säger dagens vd, Torbjörn Engström.
Med tanke på att detta var tiden för byggandet av folkhemmet inriktade sig snickerifabriken ganska snart på köksinredningar. Miljonprogrammets alla lägenheter behövde kök och den lilla lokalen blev snart för trång. Det var dags att bygga ut.
– Men 1959 brann den ursprungliga fabriken ner, berättar Torbjörn som sitter på kontoret, just på den plats där den ursprungliga fabriken låg.

Att pang bom smälla upp en stor jätteanläggning var det aldrig tal om. Hellre har man skyndat långsamt. Byggt till en bit i taget. Idag rymmer Länghems kök 3000 m² kökstillverkning.

1981 började Viktor Johansson och Jonas Andersson känna sig lite till åren. Då gick elva anställda in och tog över. Ägarskaran har under åren decimerats till en kvartett, förutom Torbjörn bestående av Erik Alriksson, Agnetha Johansson och Christer Johansson.

Om sextio- och sjuttiotalen var standardiseringens årtionden präglas de påföljande decennierna av individualism och speciallösningar. Trenderna avlöser varandra.

Hur ser kökstrenden ut idag?(läs 2001)
– Det är svårt att svara på. Det är hemskt blandade stilar. Ekköket är på väg tillbaka, men samtidigt är det mycket populärt med målat. Trenden verkar svänga mot lite stramare stil med släta ytor, samtidigt som dekorationsprofiler också är helt rätt.
– En stor skillnad på förr och nu är skåpsinredningarna som fått många utdragbara enheter.

Hur kan man tillgodose så varierade önskemål från kunderna?
– Vi har ett standardsystem med elva-tolv modeller som varieras i tusentals kombinationer.
Omkring ettusen köksinredningar lämnar Länghem varje år. Ingen identisk med den andra.

Med sina tjugoen anställda är Länghems Kök ingen jätte. Men försäljningskontor finns i Göteborg och faktiskt finns köksinredningar från Länghem så långt borta som i Japan och på amerikanska ambassaden i Angola.
– Men vi satsar inte direkt på export.
Det verkar inte behövas. För även om det rådde byggkris under nittiotalet var det inget som märktes av på kökssidan.
– Vi ökade varje år under hela nittiotalet, säger Torbjörn och nämner flexibilitet som ett viktigt konkurrensmedel. Och detaljerna.
– Vi försöker göra bättre produkter när det gäller detaljerna.

I mitten av september tog dock Länghems Kök ledigt. Alla anställda, respektive samt pensionerade trotjänaren Birger Nyberg och en av grundarna, Jonas Andersson reste till Wien för fyra dagars jubileumsfirande.
– Det var väldigt lyckat, säger Torbjörn och berättar om besök på Spanska ridskolan och slottet Schönbrunn och många andra trevligheter.

Väl tillbaka i selen satsar man på ytterligare femtio år som flexibel kökstillverkare. Oavsett vilka trender som råder.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.