PERFEKT SPÅR FÖR TRANEMOLOPPET

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2006-01-12.
Nr 2 – årg. 15, sid. 1 och 5.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Tabloidtryck i Norden AB.

Om det var för 42:a eller 43:e gången som Tranemoloppet genomfördes i helgen lär de lärde tvista om. Men Göte ”Kugga” Johansson är övertygad:
– 43:e, de har ju räknat 31:a året två gånger!
Hur som helst kan man konstatera att Tranemoloppet blivit en gedigen tradition. I årets upplaga hade man dessutom en rasande tur med vädret, alldeles lagom kallt och hyfsat med snö, tack vare välvilja från kung Bore.

Viktor tvåa i Tranemoloppet
165 åkare från såväl när som fjärran hade hörsammat kallelsen att åka skidor på Hagatorpet. Och motionslopp eller inte, nog fanns viljan att vinna hos de flesta! En som inte vann, men som kom tvåa, var Tranemoåkaren Viktor Nilsson som kände sig mycket nöjd med placeringen.
– Jag har väl legat bra till förut, men i år har jag inte tränat så mycket så därför kändes det ju extra kul.

Tranemoloppet, skidtävlingen som genomförts i en massa år. Officiellt 42:a gången i år. Men Göte ”Kugga” Johansson korrigerar med bestämdhet:
– 43:e, de har ju räknat 31:a året två gånger!
Nåväl, någon större osämja lär det inte skapa. Istället var alla väldigt glada åt årets fina förutsättningar. Hyfsat med snö och alldeles lagom kallt gav ett perfekt skidspår för de tävlande.

Totalt i samtliga klasser noterades 165 startande. En del mera långväga som från Göteborg och Lerdala, med flest från bygdens stora skidklubbar, d.v.s. Ulricehamn, Tvärred och Tranemo.
Att tävlingen klassas som en motionstävling hindrar förstås inte att kampen i loppen är hård. Att vinna är alltid att vinna, stor som liten, motionär såväl som elit.
En av åkarna i klassen H19, som tacksamt lät Eivor Svensson servera både en och två muggar av den varma saften, var Robert Larsson. Robert såg lite medtagen ut och hostade oroväckande. Hur stod det till egentligen?
– Jag har varit sjuk i tre veckor och körde inte för fullt, kände att kroppen inte svarar ordentligt, men ville gärna köra ändå.
Jodå, det är samme Robert som mest känns igen från cykelsammanhang, men som under vintersäsong tycker skidåkning är ett bra sätt att hålla kroppen i form.

Unga framgångar
Bland de yngre framgångsrika hemmaåkarna fanns Viktor Nilsson i klassen H11-12. En andraplacering blev det för honom.
– Jag vet inte riktigt vad det är som gör skidåkningen så kul, men det är nog att man åker i skogen och kan höra djuren och så.
Och kanske som en motvikt till fotbollen. En sport han också ägnar mycket tid. Mera än åt skidåkningen, eftersom fotbollen numera är en sport även vintertid.
– Satsar lite mera på fotbollen också och nyss var vi på en inneturnering i Växjö.
Dagens andraplacering kommenterar han:
– Jo, jag har väl legat bra till förut, men i år har jag inte tränat så mycket så därför kändes det ju extra kul.

På flicksidan var Amanda Johansson en av de duktigaste hemmaåkarna. Amanda tog en tredjeplats i B9-10, trots att hon inte fyller nio förrän i mars. Precis som Viktor har hon åkt skidor sedan fyrafem-årsåldern och tävlat sedan hon var fem. Att tävla ingår i charmen med skidåkning, tycker Amanda, som också gympar och orienterar.
Tredjeplatsen idag var jättekul. Första placeringen i ”en riktig” tävling. Amanda åkte Tranemoloppet förra året också, fast hon egentligen var för liten då. Annars är det poängtävlingar hon hittills deltagit i.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.