PAMPIG INVIGNING – TRANEMO KYRKA 1993

Artikelförfattare: Tina Hjort.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1994-01-19.
Nr 1. Sid. 7.
Familjetidning för Kind.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Nyinvigningen av Tranemo kyrka efter den invändiga renoveringen firades söndagen den 5 december (1993) med pompa och ståt. Självaste biskopen deltog i firandet och ledde gudstjänsten. Tranemos invånare visade stort intresse för invigningen och kyrkan var så gott som fullsatt. De flesta verkade med mig tycka att kyrkan blivit ljusare och finare och damen bredvid mig tyckte att den nya ljuskronan var enkel, men effektfull, något som jag helhjärtat instämde i. Kristina Sandberg, en annan kyrkobesökare, tyckte att det blivit som en ny kyrka inuti den gamla.

Vid renoveringen har man försökt att återskapa kyrkans grundidé. De nytillverkade bänkarna har snedställts för att skapa mer gemenskap. Vad många inte vet är att de fina bänkgavlarna är samma gamla gavlar sedan tidigare som nu kommit fram i ljuset. Från början hade kyrkan hela fem läktare, nu har man återinsatt två stycken. Under läktarna finns uppehållsrum för till exempel barnaktiviteter under pågående gudstjänst eller samlingsrum för brudpar eller begravningssällskap samt sakristia. I anslutning till uppehållsrummet finns numera två toaletter. De kolonner med snidade kapitäl som finns under den östra läktaren kommer ursprungligen från den kyrka som revs på 1880-talet för att ge plats för den nuvarande.

Uppskjuten invigning
Man har använt sig av gammal teknik vid renoveringen, bland annat har målarna använt sig av äggtemperafärger vilket bland annat ligger bakom det faktum att man fick uppskjuta invigningen av kyrkan två veckor, så att färgen skulle hinna torka! Själva arbetet har utförts av lokala företag och förmågor.

Över förväntan
Ulf Gustavsson från kyrkorådet säger att man från det hållet är mycket nöjda. Budgeten har hållits och även om det har gått åt en massa pengar har dessa främst lånats inom pastoratet för att hålla nere räntekostnaderna. Själva renoveringen har gått över förväntan bra. Som Ulf Gustavsson säger, ”allting har klaffat”.
Visserligen har det förekommit diskussioner mellan de inblandade parterna, men bra lösningar har vuxit fram ur diskussionerna.

Den som är nyfiken på resultatet rekommenderas å det starkaste att göra ett besök i Tranemo kyrka som nu blivit lika vacker inuti som den är på utsidan.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.