PÅ NATTVANDRING PÅ TOSTARPS ÄNGAR

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2008-06-12.
Nr 24 – årg. 17, sid. 4.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby.

På flera än 60 platser runt om i landet arrangerade Naturskyddsföreningen naturnatt i torsdags. Så även i Tranemo och där var platsen Tostarps ängar. En tapper tiohövdad skara fick uppleva naturens nattliv under guidning av Thomas Tranefors.

Det första naturmötet var kanske inte så uppskattat – knott, många, väldigt många. Men Thomas tröstade, knott bådar gott och lockar många fåglar.
Så här års är det ju ännu ljust klockan tio, när samlingen skedde, och promenaden började med en tur ut på den nybyggda spången, där kärrsångare och rörsångare just börjat sin kvällsserenad. Men varför sjunger vissa fåglar på natten?
– Konkurrensen är stor på morgonen och på natten kan de lättare göra sig hörda, förklarar Thomas och berättar också om att kvällens och nattens djur använder andra sinnen.

Svalorna syns också sent på kvällen. Ladusvalan och hussvalan finns runt Tostarps ängar och helt nyligen har man också återställt sandhögarna där backsvalan tidigare häckade.
– Vi hoppas den hittar tillbaka hit igen, just nu finns den hos Fyndlagret!
Tillbaka på fast mark igen visar Thomas de små sandhögarna efter sandbin.
– Sandbina bygger sina bon under marken och då bildas de här sandhögarna.

Sandbi och gräsulv
Alldeles bredvid plockar Thomas en smörblomma, men inte vilken som helst. En knölsmörblomma och han visar skillnaden på bland annat de nedåtböjda foderbladen.
Marken intill är torr och savannlik, ser bitvis helt död ut.
– Men tittar man närmare ser man att det alltid finns en massa rovinsekter just där, så det måste finnas en del liv.

Mörkret lägrar sig och det är dags att ta en titt på de vita lakan, belysta med starka lampor, som Thomas spänt upp i förväg. Många av nattens insekter söker sig till ljus och redan har det hunnit samla sig en del. Thomas pekar, berättar och förklarar. När en stor kraftfull sak visar sig kommer även kameran fram. En gräsulv på nära håll är värd att fotograferas.

Och minsann, fick inte sällskapet också höra en nattuggla sjunga – ”man är kung, kung, kung i baren…”. Just den här kvällen häckade ugglan på Parkudden i sällskap av en hel flock firande nattsuddare!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.