OXABANAN – EN VANDRINGSLED PÅ HISTORISK MARK

Artikel ur ”Kommunalt Forum” – 1981. Nr 2. Sid. 28-29.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Björn-Erik Lundqvist.

Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Den 8 juni invigdes den 17km långa vandringsleden på Oxabanan från Limmared till Hofsnäs. Kommunalt Forum vill med följande utdrag ur foldern om Oxabanan uppmana alla att utnyttja en av sommarens semesterdagar till en vandring på Oxabanan. Vi vill samtidigt lyfta på hatten för alla dem som genom sitt intresse och arbete sett till att vandringsleden kommit till stånd.

Från Limmareds Glasbruk (grundat 1740) till södra delen av sjön Åsunden gick under 1880-1902 en järnväg. Eftersom banan icke höll för att använda det inköpta lokomotivet fick man använda en oxe. Sista tiden användes häst som dragare på banan.

Banan fick namnet Oxabanan i dagligt tal, men den officiella benämningen var ”Limmareds-Åsundens jernväg”. Banan byggdes av Limmareds Glasbruks dåvarande ägare, brukspatron Fredrik Bruzewitz.

Avsikten med banan var att klara glasbrukets godsbefordran till närmaste allmän järnväg, som låg i Ulricehamn. När godset fraktats från bruket till Åsunden lastades det på ångslupen Helge och fraktades vidare till Ulricehamn. På återresan forslades dels råvaror till bruket, men också annan godsbefordran till Månstad och Limmared. Ett exempel på transport är att teglet till Tranemo kyrka kom denna väg.

Vi bjuder Er nu att gå den sträckning som Oxabanan hade. Rälsen är borta, men banvallen är till största delen kvar. Banvallen har inga höjdskillnader och spångar är byggda över de diken som korsar banvallen. Banan är markerad med orange markering. Dessutom är hänvisning i pilar märkta ”Oxabanan” utplacerade efter banan. På några ställen finns skyltar som berättar om den platsens speciella historia eller natur.

Detta är en vandringsled på historisk mark. Delvis går banan i skog, men också på kulturmark, odlad i århundraden.
På vandringsleden passerar Ni bl.a. ruinerna av det medeltida fästet Opensten, Skårtebo naturreservat m.m.

Oxabanan startade vid Limmareds Glasbruk och gick fram till Åsunden. Lastplatsen med brygga ut i sjön kallades Karlavik. Av detta finns inget kvar. Därför avslutar vi vår vandringsled här, men bjuder Er att utnyttja Hofsnäs markerade stigar för att komma fram till sjön och gården Hofsnäs.

Följande och avslutande del av artikeln gällde för år 1981 och gäller inte i nutid.

För grupper mellan 30-40 personer ordnas båtresa över Åsunden. Ring tel. 0321/501 62, Gösta Lind. Ett tips för en söndagsutflykt är att vandra från Limmared till Hofsnäs, ta båt över Åsunden och tåget från Ulricehamn tillbaka till Limmared.