ÖRTAGUBBENS VÄXTNÄRING HÅLLER VÄXTERNA FRISKA

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2010-04-29.
Nr 17 – årg. 19, sid. 12 och 13. Ur bilagan med tema ”Vår i trädgården”.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

”Örtagubben i Gölingstorp” har Kalle Holm kommit att kallas, sedan han började tillverka sin växtnäring Bio-Växt, främst baserad på drottningen bland växter – brännässlan.
Kalle har hållit på med växtnäring i över 20 år. Från början mest på skoj och för hemmabruk.
– Det började med att min fru ville att jag skulle åka en vecka till antroposoferna i Järna, men jag var ju mera intresserad av odling så jag gick mest och kikade på vad de hade i sina tunnor, berättar Kalle när vi träffas i hans röda 1700-tals-hus i Gölingstorp.
– Där i Järna hade de olika sorter i olika tunnor och dunkar. Ibland skulle man vattna med det ena, ibland med det andra och jag tänkte att det måste ju gå att blanda ihop de olika sorterna.

Väl hemma igen började Kalle sina experiment.
– Det tog ett par år innan jag kommit på hur det skulle vara, säger han.
Att brännässlan är huvudingrediensen i hans Bio-Växt gör han ingen hemlighet av. Men de övriga beståndsdelarna är han desto mera förtegen om. Ler bara lite klurigt och säger att de är fem inklusive brännässlor.
– Såvitt jag vet är jag ensam i världen om att ha ett organiskt-biologiskt växtnäringsmedel, som också fungerar som bekämpningsmedel och går att använda på allt från orkidéer till maskrosor, säger han.

Egen nässelodling
Hans mest intensiva försäljningssäsong är precis avslutad. Från mitten av februari tills nu (läs april) har han kuskat omkring från Norrköping-Askersund-Mellerud i norr, till södra Skåne och sålt till i första hand trädgårdsmästare. De flesta av dem stamkunder sedan många år.
Kalle producerar runt 10 000 liter växtnäring per år och nässlorna odlar han själv på åkern bakom boningshuset. En grannlaga uppgift. Brännässlan, som vi ser som ett ogräs som växer överallt, låter sig inte odlas hursomhelst. När det kommer till odling är den riktigt kräsen.
– Jo, den är svårare att odla än mycket annat och det är framförallt mullhalten det hänger på, säger Kalle.

Men mödan till trots, tycker han att brännässlan är drottningen bland alla växter.
– Ja, det är nog den märkvärdigaste av alla växter. Den innehåller mycket näring. Man kan använda den färsk och torkad vid både matlagning och bakning och man kan dricka den som te. Sedan används den mycket inom medicintillverkning, till exempel i prostatamedicin. Några aktuella siffror har jag inte, men för några år sedan importerades över 200 ton nässlor för läkemedelsindustrin.

I Sverige är det ännu så länge ovanligt med nässelodling. Varför är svårt att säga, men Kalle tror att det kanske kan ha att göra med när nässlan konkurrerades ut av lin och hampa.
– På 1700-talet användes nässlan bland annat till textiltillverkning, men när linet och hampan kom, som var enklare att hantera, blev nässlan bara ett ogräs – som dessutom brändes!
Men hos Kalle växer nässlorna. Så här års tittar de första små bladen fram och sedan dröjer det inte länge innan det är dags att skörda första omgången. En bra sommar kan det bli upp till tre skördar, som ska tas om hand. Framåt hösten kommer nästa försäljningsperiod inför alla julväxter och däremellan har Kalle fullt upp med produktionen och tappa växtnäringen i dunkar och flaskor.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.