OK TRANAN 40 ÅR – KALAS PÅ HAGATORPET

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2002-11-21.
Nr 47 – årg. 11, sid. 1 och 5.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby

Det var den 1 februari 1962 som ett gäng entusiastiska orienterare bestämde sig för att bilda en specialklubb. OK Tranan var född. I lördags hölls stort födelsedagskalas på Hagatorpet. Och självklart fanns några av pionjärerna på plats. Naturligtvis måste en orienteringsklubb fira med – just det, orientering. För pionjärerna var det inga problem att hitta rätt på kartan. Värre kanske det var för de nyare orienterarna. Lina och Sara Nilsson fick hjälp av veteranerna Kurt Rydin och Mats Lomås att läsa kartan av modell ä. Och sedan fortsatte firandet hela dagen lång…

Kalas på Hagatorpet
Den 1 februari 1962 bestämde sig 23 entusiastiska orienterare, som tävlade för Tranemo IF, för att det var dags att bilda en specialklubb. Efter omröstning döptes den nya klubben till OK Tranan.
Stort 40-årskalas hölls i lördags på Hagatorpet och givetvis fanns bland de många aktiviteterna också ett jubileumslopp. Ett lopp i nostalgins tecken efter klubbens första specialutgivna karta i skala
1:50 000 och med uppmaningen till deltagarna att bära tidsenlig klädsel.

Lika självklart som jubileumsloppet var det att hitta Göte ”Kugga” Johansson och Mats Lomås bland funktionärerna och Kurt Rydin, Bengt Järnhester, Lars-Åke Larsson och alla de andra pionjärerna ute i spåret. Här fanns inga problem med den idag lite krångliga kartan. Värre var det för de unga deltagarna, som vände och vred på kartbladet och kliade sig mera än en gång i huvudet.
– Det här var svårt, vi fattar ju knappt ingenting! sa systrarna Lina och Sara Nilsson och fick lite hjälp av Mats Lomås.

På kartfronten har det hänt väldigt mycket under de här 40 åren. En utveckling som denna OK Tranans första karta på sätt och vis var början på, för den var faktiskt i färg. Bara något år tidigare hade alla kartor varit svartvita. Sådana gick att se i Göte ”Kuggas” prydliga pärmar, där han dokumenterat så gott som allt som hänt i klubben.
– Ja, på den tiden var det ett jädra gloende, kommenterar Bengt Järnhester innan han snabbt ilade iväg ut i spåret.

Fest hela dagen
Jubileumsloppet tillsammans med tipspromenaden var kalasets första programpunkter. Inne i Hagatorpet var Madelene Johansson fullt upptagen med att garnera eftermiddagskaffets tårtor med OK Tranans emblem i choklad medan kollegorna dukade det stora lunchbordet för över 100 gäster. Jubileumsutställningen där klubbens historia finns beskriven tillsammans med många minnesvärda bilder, stod uppställd till allmän beskådan, liksom ”Göte minns”-pärmarna och klubbens alla kartor. Film- och diabildsvisning blev det också. Och OL-galan, som med sina mera skämtmässiga utmärkelser, som ”årets bom”, alltid är en favorit, förstärktes i år med modevisning och jubileumskavalkad.

Många utmärkelser
Till ett 40-årsjubileum hör givetvis också utdelning av utmärkelser av olika slag. Hos OK Tranan uppmärksammades inte mindre än 54 personer för sina insatser. Västergötlands Orienteringsförbunds förtjänstdiplom tilldelades 34 personer, och sex personer tilldelades motsvarande från Svenska Orienteringsförbundet. Samma förbunds fina förtjänstplakett tilldelades sju personer och kvar då fanns sju personer, som för länge sedan fått sin plakett men oförtrutet arbetat vidare för klubben.
– För att kunna uppmärksamma även dessa idag, bestämdes att klubben för första gången skulle dela ut en egen utmärkelse och den gick till, Göte ”Kugga” Johansson, Mats Lomås, Lars-Åke Larsson, Sten Hjelm, Roland Johansson, Karl-Erik Dahl och Leif Ahlstrand, berättar Ulf Jogbratt, klubbens nye ordförande.
Ulf har också roat sig med att försöka uppskatta värdet av alla de ideella insatser som görs för klubben.
– Det är bara en grov uppskattning och säkert i underkant, men då fick jag fram att de ideella insatserna motsvarar 40 årsarbeten, eller cirka 10 miljoner kronor, som alla dessa människor tillfört klubben. Men som sagt det är säkert i underkant och kan säkert lika gärna vara det dubbla.

Ny ordförande
En milstolpe i OK Tranans historia och början på en ny ”era” får väl sägas att Ulf själv också utgör, när han i år axlar ordförandeskapet efter Lars-Åke Larsson, som hållit i klubben i inte mindre än 27 år!
– Lars-Åke är verkligen värd en särskild eloge för den välorganiserade och genomtänkta organisation han byggt upp, mycket väl fungerande. Dessutom är det han och Göte ”Kugga” som ritar alla våra kartor. Självklart finns det många som gör stora insatser för klubben, men det är säkert ingen av dem som har något emot att dessa två lyfts fram lite extra.

Ulf själv kan man säga är ”nygammal” i klubben. Han fanns med redan 1962, när han som tolvåring började orientera. Som vuxen flyttade han till annan ort, men när han och familjen återvände till Tranemo förra året, var återvändandet även till OK Tranan en självklarhet

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.