NYPREMIÄR FÖR WÄRDSHUSET – LIMMARED 1999

Artikelförfattare: Thore Olofsson.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1999-10-28.
Nr 43 – årg. 8, sid. 2.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Det har serverats ett oändligt antal goda rätter sedan den 15 september 1973, när Roy Axelsson stegade in som ”Sveriges yngste krögare” på Limmareds Wärdshus.
Sedan blev denna landsortskrog ett av Sveriges kändisställen och Roy blev själv en av kändisarna. Det skrevs spaltkilometrar om det lilla välskötta värdshuset i Limmared och dess unge krögare. Galapetter kom på ständiga besök och alla ville vara där. Inte minst för att få synas i spalterna. Men också för den goda matens skull!

Det var då det! På 70-talet. Numera är läget lite mer ”normaliserat”.
Men ännu lever lite av strålglansen kvar. Limmareds Wärdshus har fortfarande en plats på kartan när folk i förskingringen gör upp sina resplaner för en semestertripp till exempel! Glädjande nog för krögarparet Roy och Ingbritt, är det numera enbart maten och servicen som är dragplåstret. Den glamorösa dragningskraften har falnat.
– Det är bara positivt, säger krögarparet, det är ju ändå kvalitén på helheten som fäller avgörandet i slutändan.

Mera plats
– Vi har länge varit trångbodda och en utökning var nödvändig, säger Roy Axelsson. När vi nyligen blev ägare till lokalerna var inte beslutet att bygga ut långt borta. Allt har gått väldigt fort och hantverksfirmorna skall ha all eloge för det snabba jobb de utfört. Det är guld värt!
Det nya tillbygget är utfört helt i stil med den tidigare delen. Man kan säga att Limmareds Wärdshus nu består av två tvillinglokaler, i princip identiska.
– Det har varit viktigt att behålla stilen på denna typiska värdshusbyggnad, säger Roy. Samtidigt som vi förändrat detaljer till det bättre i den gamla delen har vi fått minst dubbelt så mycket utrymme i och med den nybyggda.

Alla skall trivas
Trivseln är ett honnörsord för krögarparet Axelsson.
– Ingen skall behöva gå härifrån och känna att stället inte bjöd på den trivsel som är så viktig för att maten skall smaka bra. Vi menar att en god middag kan ödeläggas av en dålig omgivning. Dit räknar vi då både service och lokaliteter.
Vi vill också att gästerna skall slippa rök till maten. Därför har vi generellt rökförbud. Något som vi tror uppskattas av alla. Även bland rökarna. Klara besked är aldrig fel!
I trivseln ingår självklart menyn. Det skall vara bra variation och framför allt skall det inte snålas när vi lägger upp portionerna. Det tror jag många av våra gäster skriver under på.
Invigning
– Jag vet inte om jag vill kalla det invigning, säger Roy Axelsson. Stället har ju funnits i många år och är i högsta grad etablerat. Men ändå på något sätt vill vi ju manifestera denna, för oss, stora satsning!
Första helgen i november (läs 1999) kommer allt att vara klart att tas i bruk. Vi ser fram mot att kunna erbjuda våra gäster ett ännu trivsammare och ”mysigare” Limmareds Wärdshus.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.