NYPREMIÄR FÖR VANDRARHEMMET

Artikelförfattare: Fredrik Norén.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-05-18.
Nr 20 – årg. 9, sid. 5.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Nu (läs maj år 2000) har Tranemos vandrarhem Tranan återinvigts. I samma hus som tidigare fast med nya ”ägare”. Det är Tranemo kommuns Dagcenterverksamhet som skall sköta om gästerna och lokalerna.
De tio arbetstagarna på Dagcenter hjälps åt med alla praktiska ting som måste göras i ett vandrarhem. Det kan vara städning av rummen, bädding av sängar, hjälpa gästerna att hitta m.m. Det är ett stort ansvar att sköta ett vandrarhem.

Arbetet med vandrarhemmet sköts parallellt med den vanliga verksamheten i Dagcenterlokalen. Det innebär nog inget problem med två olika verksamheter eftersom lokalerna ligger vägg i vägg med varandra.
Under rundvandringen guidar Eva-Karin Haglund runt oss i lokalerna och visar de nio rummen, som är mysigt inredda. God vandrarhemsstandard är rundvandringens besökare ense om.
Eva-Karin berättar att man kan erbjuda många av de bekvämligheter man är van vid. Dusch, tvätt, tv, ja det mesta finns.
– Personalen kan till och med servera frukost och en enklare middag ifall gästerna så önskar, berättar Eva-Karin.

Ekstener invigningstalade
Kommunalrådet Karl-Göran Ekstener inviger officiellt vandrarhemmet och överlämnar en nyckel och tavlor på ”Gårdarna runt sjön”. Tavlorna kommer nog väl till hands eftersom rummen bär namn efter gårdarna.
Ekstener berättade att det är över ett år sedan man kontaktade STF och förklarade idén med ett vandrarhem i Dagcenters regi.
– STF tyckte det var en bra idé, säger han.

Snart Öppet hus
Eva-Karin Haglund berättar att det redan finns ganska mycket bokningar. Dessutom har vandrarhemmet redan haft gäster trots att det inte varit invigt.
– Förra helgen, när det var ryttartävlingar i Berg, var vi fullbelagda, säger hon.
Så det är fullt upp på Tranan. Den 18 juni (läs år 2000) skall STF arrangera ”Sverigedagen”, vilket innebär att då är det Öppet hus och man kan komma och träffa personalen och gå runt och titta i lokalerna.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.