NYPREMIÄR FÖR BYGGCENTER – LIMMARED ÅR 2000

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-05-04.
Nr 18 – årg. 9, sid. 11.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

I eftermiddag och i morgon (läs maj år 2000) är det stängt på Byggcenter i Limmared, men inte därför att Kent och hans gäng bestämt sig för att ta ledigt och koppla av ett par dar.
Nej, tvärtom! Bakom de låsta grindarna arbetas det febrilt med att iordningsställa den numera 700 kvadratmeter stora butiken. Hela det förra lagret för virkeslager och byggmaterial har gjorts om till butiksyta och lagret har flyttats till den nya förrådsbyggnaden.
– Vi hoppas förstås att detta inte bara skall bli vår nya butik, utan i första hand våra kunders byggvarubutik, säger Kent Johansson, som tog över Byggcenter för fyra år sedan.
– Nästan på dagen, den 15 maj 1996, blev övertaget klart.

Det var MK Bygg som startade Byggshopen i början av 1980-talet.
– Men de tyckte väl inte att byggvarubutiken riktigt hörde hemma i deras verksamhet.
Kent hade funnits med som anställd nästan ändå från starten och diskussionerna om att han skulle fortsätta verksamheten i egen regi låg nära till hands.
– Jo, det var ju skoj, en utmaning. Lite blandade känslor förstås, steget var stort, men det har fungerat de här åren och har bara känts bra.

God fart på byggnationen
Behovet av en utökning av lokalerna har funnits länge, men det är ett stort steg och det gäller att inte förhasta sig.
– Kan nog hända att både industri och privatpersoner hållit igen en del och känts sig lite osäkra förut, men det har släppt och verkar hålla i sig så vi tycker framtiden ser lovande ut. Just nu är det mycket god fart på byggnationen.
Byggcenter vänder sig till alla kundkategorier; industri, byggföretag såväl som privatpersoner. En satsning som slagit väl ut genom åren.
– Nu breddar vi sortimentet ytterligare, bland annat med köksutställningen som är helt ny.

På butikens ”balkongvåning” kan man känna sig för i olika köksmiljöer, modern, klassisk eller varför inte från när förra seklet var ungt och som blivit årets storsäljare.
– Pärlspont, gammaldags detaljer och beslag, har blivit oerhört populärt. Leverantören hävdar att designen också är framtagen i samarbete med svenska folket.
Men, som sagt, det finnas andra modeller också och Kent menar att det inom köksinredning idag finns ett mycket större utbud än förr.
– Alla olika stilar finns, inte som till exempel på 1970-talet när allt skulle vara furu och utöver det fanns knappast ingenting att välja på.

I övrigt tillhandahålles ett fullsortiment från virke till handverktyg, skyddsutrustning, skruv och bult. Mest strykande åtgång de här vackra dagarna har förstås trädgårdsredskapen.
– Och gräsklipparna! Idag har det varit alldeles för tokigt! Vi trodde kanske vi köpt på oss väl mycket av gräsklippare, men snart är lagret tömt!

Stor invigning
På lördag slås portarna alltså upp för den stora invigningen, med celebriteter som Loket, Hans Majestät Konungen och Mr Bean. Nej, inte i egen hög person, men väl som ”offer” för imitatören Jan Wolfhagen!
Många leverantörer kommer att finnas på plats och antagandet att det då också kommer att lockas med en rad mycket prisvärda erbjudanden, bekräftas av Kent, liksom att Byggcenter även kommer att vara öppet på söndag.

– Vi hoppas våra kunder skall upptäcka en ny bygg- och järnvaruhandel med rationellare verksamhet och enklare rutiner och att de skall trivas i den atmosfär vi försökt skapa. Att vår logga som säger ”allt du behöver” skall hålla måttet, det är vad vi strävar efter.

VÄLBESÖKT NYPREMIÄR

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-05-11.
Nr 19 – årg. 9, sid. 7.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Redan på torsdagskvällen var det ”smygpremiär” för nya ByggCenter då s.k. industrikunder och så förstås alla hantverkare som hjälpt till med nybygget var inbjudna för att ta en förhandstitt.
På lördag öppnades så portarna för alla övriga.
– Att intresset för nya ByggCenter var stort har vi förstått, säger Kent Johansson, men anstormningen här under helgen har överträffat våra vildaste fantasier. Lördagens premiär lockade cirka 400-500 personer till Limmared. Kent Johansson säger att kunderna verkar uppskatta den kompletta byggvaruhandel man nu förfogar över.

Nu är det inte bara det man ser i själva byggshopen som är en nyhet.
– Nej, det stämmer, säger Kent. Vi har byggt ett helt nytt virkeslager där man på ett mycket rationellt sätt kan plocka till sig det man behöver.
I byggshopen var det många kunder som lät sig imponeras över den fräscha köksutställningen. Även många av de närvarande leverantörernas representanter strödde lovord över nya Byggcenter.

Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.