NYPREMIÄR FÖR AMBJÖRNARPSFILMERNA

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-10-22.
Nr 43 – årg. 18, sid. 6 och 7.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Ingemar Axelsson har lagt filmerna från 1983-1985 på dvd
För 25 år sedan gick Ingemar Axelsson runt i stugor och gårdar med sin filmkamera och språkade med folk, liksom han fanns på plats vid evenemang och händelser. Filmerna visades för en lika stor som uppskattande publik. Men sedan kom ny teknik. Filmerna hamnade på vinden – tills nu.

Till helgen(läs 2009) blir det DVD-premiär på Byakrogen!
– Ett otroligt förtroende som jag fick av alla dem som medverkar och där många idag vilar på vår kyrkogård, säger Ingemar när han tillsammans med sonen Peter och dennes sambo Lian Nyman packar de sista DVD-filmerna i sina boxar. Sju filmer i varje box, inalles nio timmar!

Ett otroligt förtroende att få komma människor så nära, men också ett otroligt arbete som Ingemar gjorde under åren 1983-1985, när han dokumenterade allt och alla han kom åt. Ett arbete han i stort sett gjort om nu när han fört över super 8-filmerna till DVD.
– Filmerna låg hemma i över 20 år, ända tills dvd-tekniken kom och med den möjligheten att föra över filmer, säger han.

Men även om tekniken fanns, visade sig överföringen inte vara helt lätt.
– Jag prövade massor med olika firmor, som sa sig kunna lägga över super 8-filmer till DVD, men med uruselt resultat, ända tills jag fick kontakt med Hasse Schmid i Kinna. Där fick jag både perfekt resultat och en vän för livet! berättar Ingemar.

Ljud i original
Så långt var allt gott och väl, men återstod gjorde ljudet med alla sina skarvar. Nu tillhör inte Ingemar dem som tar enklaste vägen och står ut med lite skavanker. Han tog istället fram alla gamla originalinspelningar och satte sig, tillsammans med sonen Peter och hans dator, och gjorde om hela ljudet från början till slut! Tre år tog det projektet, för allt har skett på ideell basis och lediga stunder.
– Nej, inte har jag gjort det här för att bli rik! Skulle vi räkna lön har vi väl i bästa fall haft 1,50 i timman, säger Ingemar samtidigt som han brister ut i ett gott skratt och fortsätter: Men vi har haft roligt för minst 200!

Han sätter in film nummer ett i dvd-spelaren.
– Se här, här är ”Hawaii-Arthur”, Arthur Karlsson på Viseberg, han hade en helt makalös samling med hawaii-musik och massor av inspelningar han gjort själv på kassett. Varenda litet skrymsle var fullt!

Efter Arthur följer Ambjörnarps dragspelsklubb, väckta ur skön sömn i gryningen av Ingemar, som meddelar att precis just nu är vädret perfekt! Och visst var det så. Sjön låg spegelblank som en nykammad utter när dragspelarna vadade ut och stämde upp!

Och slåttern hos Folke Rydberg, med alla personer namngivna, precis som i alla andra filmavsnitt. För varje film är indelad i avsnitt, med tydliga rubriker, bara att hoppa emellan precis som när man väljer låt på en musikskiva. Förnämligt!
Att namnen är rätt och därtill rätt stavade har varit Lians uppgift, förutom att svara för layouten av hela paketet!

Premiär på Byakrogen
Nu är inte dessa filmer det enda Ingemar Axelsson gjort för att dokumentera sin hembygd. Innan dess kom böckerna om Ambjörnarp, Länghem och lokalreportern P:son. Och lagom till järnvägens 100-årsjubileum gjorde han dvd-filmen om järnvägens historia i Ambjörnarp 1906-2006 och hans allsångskonserter i olika kyrkor finns likaledes filmade och därtill ett antal cd-skivor där Ingemar släpper loss med både saxofon och sång. Allt till mångas glädje och minne, men framförallt en skatt i fråga om dokumentering av Ambjörnarp med omnejd.

Nu på lördag och söndag(läs okt. 2009) står bärbara datorer på Byakrogens alla bord, med filmerna rullande som förhandsvisning och givetvis också till försäljning. Sedan är det nog inte en alltför djärv gissning att herr Axelsson också personligen finns på plats!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.