NYA TRANEMOBIBLIOTEKET ÖPPNAR VID MÅNADSSKIFTET – ÅR 1973

Artikelförfattare: Arvid Pettersson.
Artikel ur ”Borås Tidning” 1973-11-05.
Hämtad från:
AB Pressklipp
102 20 Stockholm 12

På folkbiblioteket i Tranemo är det i dessa dagar synnerligen hektiskt. Det gamla biblioteket i Medborgarhuset har tjänat ut och i början av december kommer biblioteket att slå upp sina portar i nya och hypermoderna lokaler i Midgård, före detta baren och blomsteraffären. Som ny bibliotekarie har folkbiblioteket fått bibliotekarie Ulla Ranstam, hon kommer närmast från Kristianstad där hon förestått skolbibliotekscentralen för hela Kristianstad.

– Om allt gått efter våra beräkningar, säger bibliotekarie Ranstam, skulle vi strängt taget redan ha flyttat in i dessa stora och trevliga lokaler som Tranemo kommun låtit inreda. Men inredningen fattas delvis. Vi vill ju gärna ha allt klart till starten. Vi hoppas att kunna ha invigningen den andra december och öppna för allmänheten för lån den 3:e.

Vid en rundvandring i lokalerna framgår det att golvytan i första våningen utgör ca 350 kvm. Dessa ytor är uppdelade på vuxen- och ungdomsavdelning och en liten ”knatteavdelning”. Det finns även ett rymligt kontor och dessutom ett pentry, samt uppackningsavdelning för böcker och material.

Musikanläggning
Bibliotekarien framhåller att man fått en förnämlig apparatur för musik med tre skivspelare, radio och kassettbandspelare. Det kan samtidigt köras tre program. På 22 platser kan musiken avlyssnas och därtill finnes tre högtalare.

I källarplanet har man inrett för magasinering av böcker. Dessutom finnes en lokal som kan lämpa sig mycket väl för t.ex. studierum eller sammanträdesrum. Det finnes goda utrymmen i källarplanet med toaletter o.d.
En detalj som bibliotekarien även vill peka på är omtanken av de handikappade. Anordningar har vidtagits för dessa och bl.a. finnes en handikappstoalett.

Filialerna kvar
De gamla filialerna kommer inte att förändras på något sätt, åtminstone inte ännu. Det kan tänkas att det blir en liten utredning längre fram beträffande något enstaka fall.
– I det gamla biblioteket i Medborgarhuset har vi 11 000 bokband. Dessa har redan nu kompletterats med några hundra band och vi hoppas att ytterligare få komplettera. Ännu återstår en hel del arbeten innan vi är färdiga att ta emot våra kunder. Vi hoppas att de kommer att trivas i våra nya och fina lokaler. Att läslusten ökar får vi väl även förutsätta, slutar bibliotekarie Ranstam.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och ovanstående återgivning kan ses som ett bidrag till att bevara och förmedla händelser i vår bygd.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.