NY BUTIK I TRANEMO – HÄLSOKUREN – ÅR 1997

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-03-06.
Nr 10. – årg. 6, sid. 5.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Carina Gustafsson har under många år haft ett stort intresse för naturmedel och alternativa behandlingsformer som t.ex. zonterapi. Att öppna en hälsokostbutik har varit något av en dröm som hon nu förverkligat.

Här om veckan (läs februari 1997) öppnade Carina Tranemos nyaste butik, ”Hälsokuren”.
– Jag slog till när det dök upp en ledig butikslokal som verkade ”lagom” stor säger Carina. Jag har fått en jättefin respons från Tranemoborna som säger att man har saknat en Hälsokostbutik. Även de övriga köpmännen har gett mig en otroligt bra back-up, säger en strålande glad Carina Gustafsson.

Att Carina går in för sitt företag går inte att ta miste på. STT:s utsände får en snabblektion i naturmedlens historia.
– Naturmedel är verkligen fascinerande preparat säger Carina.
– Det otroliga är att många ingredienser i preparaten varit kända i så många år. Indianerna använde t.ex. växten Röd Solhatt för flera hundra år sedan för att undvika förkylningar. Idag ingår Echinacea Purpurea, som är det latinska namnet, i så gott som alla preparat mot förkylningssymptom. Ett annat av våra mest kända naturmedel är Ginseng. Det sägs att för cirka 5 000 år sedan, när de Kinesiska krigshärarna, kom hem för att vila och slicka sina sår, fick de Ginseng som ett allmänt stärkande och uppiggande medel, av unga och gamla, kvinnor som män över hela världen.

Carina berättar vidare att hälsobranschen som sådan också har förändrats mycket de senaste åren. Idag gäller samma regler för godkännande som för vanliga läkemedel. Alla naturläkemedel är testade och godkända av läkemedelsverket. Det som säljs i hälsokostbutikerna är dessutom kvalitetstestat av Hälsokostrådet, en fristående organisation som arbetar med hälsokostbranschen.

Carina berättar också att allt hårdare krav ställs på de som säljer hälsokost. Själv har hon läst en hel del och är precis färdig med en grundkurs för hälsokostrådgivare.
– Nu håller jag på att fördjupa mig i de olika produkterna och jag måste vidareutbilda mig kontinuerligt.
Något som Carina tycker är kul med det nya jobbet är att hon även kan lära sig mycket av kunderna.
– Många har ju olika intressanta erfarenheter av hälsokostpreparat säger Carina och expedierar ytterligare en kund.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.