NU ÄR NYBYGGNADEN KLAR VID TEMO-PRODUKTER – ÅR 1979

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Västgöta-Demokraten” 1979-11-09.
Från pressklipp ur Tranemo Biblioteks samlingspärmar.
AB Pressurklipp
102 20 Stockholm 12

På torsdagen var det slutbesiktning av nya TEMO-Produkter i Tranemo. Kommunens skyddade verksamhet som får 85 platser efter denna ut- och nybyggnad. Det hela var ju tidigare en kommunal angelägenhet, och kan bli en kommunal driftutgift även 1980 om inget annat kommer fram efter förhandlingar inom kort.

Om man räknar in i maskiner och inventarier i kostnaderna, rör det sig om en anläggning på nära 10,7 miljoner kronor. Sju miljoner beräknas byggnaden kosta, maskinsidan 3,5 miljoner och så har kommunen satsat 183 000 kronor på inventarier. Man erhåller 4 250 kvadratmeter under tak, därav är det 800 kvm kallager. Håller beräkningarna ska överflyttningen av verksamheten vara klar första veckan i december.

Blir fint
– Här blir onekligen en fin och funktionell verkstad, säger Gunnar Nyström, ledamot i TEMO-styrelsen. Att man vid just detta tillfälle bara kan ana sig till hur flera av funktionerna kommer att verka förtar inte intrycket av en god planläggning.
– Vi kommer att kunna bredda vår verksamhet betydligt, säger föreståndaren på TEMO, Leif Janson, inte minst inom snickeriavdelningen. Nytt blir screen-tryckavdelningen som ger möjlighet att arbeta med tryck på trä. Här har vi också fått anlägga ett fotolabb och allt vad därtill hör.

Fin utsikt
TEMO kommer att få ett lunchrum med Tranemos finaste utsikt. Denna avdelning ligger nämligen i hörnet med Tranemosjön utanför. Enda man kunde ha lite betänkligheter mot här, det är kökets storlek. Även om här ska vara färdiglagad mat, alltså bara tillredning, är det trångt för dem som ska jobba i köksdelen

Så mycket mer utrymme tycker man sig märka i snickeri- och monteringsavdelningarna. Här finns inte så mycket av maskinparken uppsatt för dagen.
En annan viktig detalj finns i panncentralen. Här ska man ju utnyttja snickeriavdelningens avfall med att kunna elda med spån och flis. För dagen har man inte fått det hela att funka riktigt, men det hoppas givetvis vaktmästare Yngve Persson är tekniska svårigheter som kan lösas tills det hela ska dra igång på allvar.

De anställda på TEMO går i spänd förväntan inför överflyttningen och vad den innebär. Utanför stora ingången fladdrade på torsdagen både svenska flaggan och TEMO:s egen nykomponerade fana med emblemet TP TEMO

NYCKELN TILL FRAMGÅNG!

Artikelförfattare: Anders Hjort.

Artikel ur ”Västgöta-Demokraten” 1980-01-19.
Från pressklipp ur Tranemo Biblioteks samlingspärmar.
AB Pressurklipp
102 20 Stockholm 12

Med en stor tränyckel startade landshövding Göte Fridh löpande bandet på Temo-produkter. Därmed var tio-miljonersbygget officiellt invigt inför nära 300 inbjudna gäster. Sista styrelsens ordförande, Göte Ekdahl, överlämnade sedan nyckeln till industrigruppen Dal-Västs direktör, Stig Eriksson.

Det var med stor pompa och ståt som invigningen gick av stapeln. Konsulter, kunder, byggare, leverantörer, kommunfullmäktigeledamöter, personal från Kinds-hälsan, läkarstationen, länsarbetsnämnden o.s.v. kom i enda lång rad.
Tranemo storband med vokalisten Lisbeth underhöll mellan varven och alla talen.

Nyckelpost
Efter att alla fått tid att se sig omkring i de moderna lokalerna hälsade Göte Ekdahl välkommen. Han har både som ordförande i styrelsen och i byggkommittén haft en nyckelpost.
– Det här är Sveriges kanske modernaste industrilokaler, sa Göte Ekdahl bl.a.

Verkstadschef Leif Jansson tog vid och gav en historik över den skyddade verksamhetens nioåriga historia i Tranemo. Det var den 17 maj 1971 som man startade med 40 platser i Tranemo Yllefabriks lokaler.
Leif Jansson påminde om att nybygget gått snabbt. I slutet av maj 1978 fattade fullmäktige sitt beslut och bygget kom igång strax före jul samma år. Trots förra årets stränga vinter behövdes inte mer än 200 arbetsdagar innan allt var klart för slutbesiktning.

– Flera orsaker ligger bakom den snabba utbyggnaden, sa Leif Jansson. Främst ett gott förhållande mellan personal och arbetsledning och en tro på att man kan tillverka och producera riktiga varor av god kvalitet.
– Vi får inte heller glömma betydelsen av gott samarbete mellan verkstaden och våra kunder, och då framför allt de större kunderna. De har gett oss en ryggrad med orderstockar i stora serier.
Leif Jansson tyckte också att samarbetet med kommunen varit det allra bästa.
Kommunalrådet Sven-Erik Larsson gav också han en liten bakgrund och tyckte att detta varit en stor dag för Tranemo.

Sysselsättningen främst
Landshövding Göte Fridh betonade att han sätter sysselsättningen och näringslivet främst i sin verksamhet.
– Arbetet har också ett socialt innehåll som kan berika tillvaron, menade landshövdingen. Här i bygderna finns en offensiv satsning för sysselsättningen och nya Temo ger gott hopp för framtiden.

Avtackningar och överlämnande
Så var det dags för en lång rad avtackningar av styrelsen, tidigare ledamöter, projektledare o.s.v. Blommor, tavlor med en bild över Trelleborgskullen från slutet av 1800-talet och guldnålar byttes mellan dagens huvudpersoner.
Industrigruppen Dal-Västs direktör, Stig Eriksson, tog emot den symboliska tränyckeln. Han hoppades att den nya organisationen ska ge en bättre samordning av den skyddade verksamheten. Stig Eriksson talade om att målsättningen nu är att bereda också gravt handikappade sysselsättning.
Så gick det till när Temo-Produkter invigdes och fick ny huvudman.

Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Några av de tillhörande bilderna till artiklarna har utelämnats p.g.a. dålig bildkvalité.
Läs gärna fler inlägg och berättelser under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.