NATURVÅRDENS DAG FIRADES PÅ TÅSTARPS ÄNGAR

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2007-09-27.
Nr 39 – årg. 16, sid. 6.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: AB Borås Tidnings Tryckeri.

I söndags (läs 2007-09-23) var det Naturvårdens dag och i Tranemo firades den på Tåstarps ängar med officiell invigning av den nya spången som löper i en 200 meter lång slinga i vassen och i anslutning till naturstigen.

Idén till spången kom från Tranemo Naturskyddsförening. Arbetet har utförts av Tranemo kommun med medel från statliga naturvårdsbidraget. Tanken är att både Tranemos invånare och besökare ska få del av den variationsrika natur, som finns så nära samhället. Naturskyddsföreningens ordförande, Björn-Åke Andersson, gav sitt bästa tips i samband med att han klippte det blågula bandet:
– Gå ut på spången en sen kväll i juni. Det är en upplevelse att stå där, omgiven av nattsångare, ackompanjerade av enkelbeckasiner, vattenrall och kanske en småfläckig sumphöna!

Flera utställare
Dagen till ära hade också biblioteket dukat bokbord med lästips om allt från sniglar till träd, till miljövård och ett hållbart samhälle.
På miljöinformatör Sylvia Löfbergs bord fanns information om Klimp. Ett statligt stöd kommuner, företag och andra aktörer kan få för klimatinvesteringsprogram, som arbetar med långsiktiga investeringar för att minska växthuseffekten.

Solhagens förskola, avdelning Smörblomman, visade vad man gör hos dem för att värna om naturen. En glaskompost tydliggör på ett spännande sätt hur maskarna arbetar för att bryta ner avfallet i komposten. Den färgglada fjärilsmataren lockar vackra fjärilar, fågelholkar i olika storlekar för olika fåglar och som hjälp för humlorna har man humleholkar.
– Det råder bostadsbrist även för humlor, berättade förskollärare Inga Eriksson medan hon demonstrerade holken och talade om att hamsterkiss är bra att använda för att locka humlorna.
– Humlor bor ofta i sorkhål, men sorkkiss är ju inte så lätt att få tag på.

Spännande fågelmärkning
Lockade många nyfikna gjorde givetvis också fågelmärkningen. Tillfällena att få se våra småfåglar på så nära håll är få och många tog tillfället i akt. Fåglarna lockas av bandspelarens inspelade fågelläten och fångas i finmaskiga nät. Försiktigt tas de loss, läggs i en tygpåse och överlämnas till Björn Zackrisson för kontroll av vikt, vinglängd, kön, färgskiftningar, eventuella skador, ålder och, det viktigaste av allt, ringmärkningen.

Särskilt intressant var kungsfågeln. Minstingen bland de fåglar som finns här i bygden. Den som fick sin ringmärkning av Björn vägde 5,5 gram! Med sin lilla ring om benet släpps sedan fågeln fri igen. Fri att flyga vart den vill. Om den lilla kungsfågeln berättade Björn att den kanske övervintrar här.
– En del gör det. Andra söker sig söderut i Europa, södra Spanien.
5,5 gram gör en resa till södra Spanien!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.