Något om vår historia

Tranemo socken nämns första gången i skriftig form 1413.
Men bebyggelse här har funnits lågt tidigare.
Tostarpsgatan är en del av en härväg som gick mellan Halmstad och Jönköping. Kung Magnus Eriksson på 1300-talet lagstadgade att det skulle finnas tavernor och skjutshåll på alla större vägar. I Tranemo vet vi att ett gästgiveri fanns på gården Gudarp Kryssgärde som tillhörde kronan och låg på Tranemosjöns östra sida. Senare övertogs gästgiveriet av Tostarps gästgiveri.
1612 övernattade GustavII Adolf på Tranemo prästgård. Prästen beklagade sig för konungen att han inte kunde livnära sig på prästgården. Tranemo Kryssgärde skänktes då till kyrkan.
Tranemo har tillhört Danmark till och ifrån men sen 1648 är vi svenskar på heltid.
På Tranemos östra del fanns fram till för 100 år sedan bara tre gårdar; Gudarp skattegård, Gudarp trädgård och Gudarp kryssgärde.Ett av husen som byggdes av betydelse var Trädet 1904 av Frans och Hanna Olsson. Men Trädet hade funnits tidigare med Tranemo Östras första handelsbod. Det gamla huset brann ner. Huset stod där hotellet står idag. 1948 köpte kommunen fastigheten och flyttade huset till Norrgatan. Huset drogs på pålar av en häst som gick runt,runt,runt i en vecka.
1905 byggdes Ragnarshill där Estar Svensson hade sin specerihandel . Huset är rivet. Där står nu ett nytt hus där Klädstället finns idag.(Se mer under samhällsvandringar !)