MOR BRITTAS BRÄNNERI

Författare: Kristina Svensson
Artikel ur ”Kindsforskaren” Nr.2 – 2004 Årg.15 Sid.6&7
Källor: Håcksvik genom tiderna (1978), Bosebo vår hembygd (1993), Gamla halländska gästgiverier av Thorsten Rehn.
Håcksviks Hembygdsförening fick år 2003 ta emot Mor Brittas bränneri med inventarier som gåva av Marianne och Birger Magnusson, S. Ingärdebo, Håcksvik.
Det är många tankar som stugan med innehåll väcker hos besökaren.
Mor Britta
Britta Petersdotter var född i Törås, Bosebo, 25/7 1803, men när hon gifte sig med Anders Johansson, född 17/2 1803 i Erikstorp, Sjötofta, blev det Lunden i Bosebo, som blev parets hem. Tre söner föddes, Salomon 6/4 1831, Johannes 20/7 1834 och Anders 2/2 1837. Fader Anders omkom genom drunkning 1837 och var redan död då sonen, som fick hans namn, föddes. Den unga änkan behövde hjälp. En broder till Anders, Karl Johansson född 9/3 1807, stod till tjänst och Britta och han trivdes gott tillsammans. Det blev bröllop i gården och så utökades barnaskaran med Anna Catarina född 7/1 1840, Johanna född 25/ 7 1843 och Petter Jonas född 13/10 1846. Redan 1850 var Britta änka för andra gången. Hon avled 1877. Hur klarade hon uppehället? Hon försörjde sig genom att tillverka brännvin på licens och så småningom blev hon en förmögen kvinna. Hon köpte gårdar till sina döttrar i Stägerhult i Sjötofta. På dessa båda gårdar bor i dag ättlingar till mor Britta.
BRÄNNVIN
Stigande alkoholkonsumtion är aktuell. Billig sprit i Tyskland lockar svenskarna. Detta är situationen i dag. Våra förfäder bryggde sitt mjöd på honung och säd och drack sig redlösa. Hemvändande krigare från 30-åriga kriget tog med sig konsten att tillverka brännvin till Sverige. Under första hälften av 1800-talet var konsumtionen av brännvin enl. vissa uppgifter uppe i 50 l per år och person. Brännvinslagar stiftades, ändrades och togs bort. Under inflytande av nykterhetsrörelsen på 1850-talet beslöt riksdagen att införa flera begränsningar i brännvinshanteringen. Den årliga tiden för hembränning inskränktes till ett par månader. Försäljningen av brännvin reglerades. År 1860 förbjöds husbehovsbränningen helt.
Mor Britta var med under den för henne goda brännvinstiden och det var inte så förunderligt att denna änka skaffade sig en inte obetydlig förmögenhet.
MOR BRITTAS BRÄNNERI
Mor Britta sålde sitt brännvin i en stuga på gården Lunden. På 1980-talet var ägaren av gården angelägen om att flytta byggnaden. Han erbjöd Bosebo Hembygdsförening att överta stugan. Föreningen hade inte ekonomiska möjligheter att reparera huset och då tog Marianne och Birger Magnusson över. 1968 flyttades det till sin nuvarande plats på en udde i Gårdssjön, S. Ingärdebo, Håcksvik. Varför detta intresse? Birger Magnusson räknar släktskap med mor Britta. Hans farfars farmor Greta född 1766 var från Törås och faster till mor Britta. Britta hade varit en färgstark kvinna, som figurerade i släktkrönikan och han ville inte att hennes bränneri skulle rivas.
MUSEUM
Birger Magnussons familj har i flera generationer ägt S.Ingärdebo.
Birgers farfar Mårten Magnusson född 5/4 1839 var en kändis på sin tid. Han var nyfiken och inte rädd för att prova det nya han fick höra talas om. Det han behövde av redskap och verktyg tillverkade han själv. Ärjekroken och spaden i all ära, men Mårten hade sett plogen och hur användbar den var i arbetet på åker och äng. Mårten startade en tillverkning av Ingärdeboplogen, som hade ord om sig att vara en av de förnämsta. Inte bara nyttosaker gav han sig på. Fyra piporglar med perfekt ljud var av hans hand.
I mor Brittas bränneri finns det nu en uppsjö av redskap och inventarier, som användes i det gamla bondehemmet. Mycket av samlingen kommer från Mårten Magnussons hem i S. Ingärdebo.
Håcksviks Hembygdsförening skall i sommar gå igenom och märka stugans inventarier. Det är inte alltid självklart, vad det är för något man håller i sin hand och vad det en gång använts till. Hembygdsföreningen har öppet Mor Brittas bränneri den 11/7 och 25/7 kl. 13.00-16.00. Vill du komma annan tid, tag kontakt med Herbert Svensson, tfn. 0325-52195! Kanske kan stugan vara ett mål för sommarutflykten. I gränsbygden Småland och Västergötland möter du en omväxlande natur med skogar, sjöar, grusvägar och hagmarker. Grillplats finns vid stugan. S. Ingärdebo ligger vid vägen mellan Håcksvik och Bosebo nära gränsen till Småland.