MK – BYGG FIRAR 60-ÅRSJUBILEUM ÅR 1999

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1999-12-21.
Nr 51 – årg. 8, sid. 16.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Det var alltså 1939 som Martin Karlsson bestämde sig för att starta sin egen byggnadsfirma. I byggbranschen hade han funnits flera år tidigare, även som egen företagare men då tillsammans med Gustav Johansson.
Martin Karlssons företag har sedan gått i arv tills för 15 år sedan, då Skanska tog över. Men alltjämt är det andan av familjeföretag som präglar MK-bygg, med Martin Karlssons sonson, Erik Karlsson, vid rodret som platschef.

Vid starten hade Martin Karlsson även sin bror Fritz med sig i företaget och sedermera också sonen Karl-Erik, som alltså i sin tur efterträddes av sonen, Erik. Och hela tiden har företagets idé varit densamma:
– Vi utför alla arbeten inom byggbranschen, smått såväl som stort, och alla arbeten och alla kunder är lika viktiga, säger Erik som alltså vuxit upp med företaget.
Verkligen bokstavligen vuxit upp kan man utan överdrift säga, eftersom han redan som 14-åring, vid sidan om skolan, fick börja vara med på arbetena på IKO Kabel i Grimsås.
– IKO är vår största kund genom tiderna och vi har byggt i stort sett allt utom tornet och en av telebyggnaderna och det är naturligtvis spännande att ha fått följa ett företag så nära som vi fått göra där.

Börje Larsson, produktions- och servicechef och med 30 år i företaget, minns också väl ett annat arbete som man utförde just i Grimsås:
– Inför kvalet 1965 när vi byggde läktarna, det var väldigt intensivt och något alldeles speciellt!
Andra arbeten som också varit speciella är Limmareds kyrka som byggdes 1957, Korpstugan i Grimsås som flyttades från Fiås:
– Flyttat ett helt hus hade vi aldrig gjort förut så det var ju spännande och så förstås när vi göt fundamentet till skorstenen hos Limmareds Glasbruk! 400 kubikmeter betong bara i fundamentet. Och sedan kranen som skulle resa skorstenen. Sju långtradare gick det åt för att frakta bara kra¬nen!

1,5 plansvilla 4 400 kronor
Att det går så mycket snabbare att bygga idag än det gjorde förr, förklarar Erik och Börje med att maskiner och hjälpmedel utvecklats.
– När det gäller själva byggtekniken har det egentligen inte hänt så mycket, mera än att vi köper mera prefabricerat nu än tidigare, men mest är det nog våra hjälpmedel som påverkat.
– Sedan har vi förstås de prismässiga förändringarna, säger Erik och berättar att när Martin Karlsson startade företaget 1939 kostade en en och en halvplansvilla med vedbod i Rosenlund 4 400 kronor!

Sällan ”lagom”
Fortfarande är det bygdens industrier tillsammans med kommunen som är företagets största kunder och bland de senast utförda arbetena återfinns om- och tillbyggnaden av Limmareds skola och Limmareds Värdshus, det nybyggda stallet i Berg, TH-verken i Limmared och Davinyl i Ölsremma.
För närvarande har MK-Bygg sin arbetsplats hos bland annat Eurobend som bygger ut sina lokaler och hos IKO där skärmtak och sluss byggs.
– Vi hoppas förstås att våra industrier här i bygden fortsätter att utvecklas positivt, det är förutsättningen för att vi också skall kunna fortsätta som hittills.

Byggbranschen är en känslig bransch, som direkt påverkas när tiderna blir sämre och både företag och privatpersoner avvaktar med byggnadsarbeten.
– Men vi har varit lyckligt lottade och klarat oss bra, mycket förstås tack vare vår mycket duktiga personal där många varit hos oss länge, några redan sedan början av 60-talet och flera i 20-25 år.
– Byggbranschen är en bransch som sällan är ”lagom”, antingen är det mycket upp eller mycket ner. Därför har också tillhörigheten till Skanska varit en fördel eftersom vi kan låna personal av varandra inom Borås-avdelningen och på så vis utjämna både toppar och dalar.
Men även om beläggningen många gånger är ojämn är Erik och Börje eniga om att det är en spännande bransch där den ena dagen aldrig är den andra lik.
– Sedan har vi ju fördelen med att få återse det vi gör, det står ju kvar!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.