MED UNGDOMSRÅD KOM UNGDOMSCAFÉ

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1999-04-22.
Nr 16 – årg. 8, sid. 6.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

I onsdags (läs april 1999) var det invigning på gymnasiet. Inte av gymnasieskolan, den firar ju femårsjubileum till hösten. Men väl av Tranemos ungdomscafé. Gymnasieskolans Café Stenen håller fram till skolavslutningen specialöppet varje onsdag från klockan 16 till 21 för högstadie- och gymnasieelever.
Bakom iden ligger ungdomsrådet och politikerna i samarbete med kommunens fritidsavdelning.

Tanken på ett ungdomsråd som skulle vara ungdomars språkrör till politikerna väcktes förra sommaren och intresseanmälan skickades ut av fritidsassistent Ingrid Björk.
Strax före jul bildades ungdomsrådets styrelse bestående av: Veronica Johansson (ordförande), Angelica Dover, Ingrid Lindh, Ulrica Josefsson, Ali Chalhoub, Anette Karlsson samt Daniel Olsson.
– Vår uppgift, förklarar Angelica, är att förmedla ungdomars tankar och idéer till våra politiker.

Två stormöten för elever på högstadiet och gymnasiet har man hunnit med och lika många gånger har man haft egna sittningar med politikerna.
– Vi tar kontakt och ber att få komma och så får vi det! Politikerna är inte alls som vi trodde! De tar sig tid och stämningen är väldigt lättsam.
Tillsammans har man pratat om bland annat bristen på samlingslokaler för ungdomar i Tranemo. Inte ens ett fik har funnits där man kan träffas och, sitta och prata. Men det blir det alltså ändring på nu.
– Detta var en möjlighet att snabbt komma igång med något och i lokaler som redan finns, förklarar Ingrid Björk, som hoppas att försöket skall slå väl ut och återkomma till hösten.

Trögt att engagera elever
Om nu ungdomarna i rådet är mycket nöjda med politikernas gensvar, så är det sämre ställt med elevkollegorna.
– Det är jättesvårt att få eleverna engagerade, säger Veronica, de är tröga och tror kanske att andra skall fixa allting.
– Vi jobbar gärna, träffar politikerna och för fram idéer, fyller Ingrid i, men vi måste ju få veta vad det är eleverna vill. Att lägga en lapp i våra idélådor kan väl inte vara så svårt!

Idélådor finns utplacerade både på högstadiet och i gymnasiet. Ali berättar att man varit runt i högstadieklasserna och pratat om ungdomsrådet, men att det behövs mer information.
– Många tror kanske det är tyngre än vad det är. Vi diskuterar inte politik och samhällsfrågor i stort, vi håller oss till vårt intresseområde. Att få vara med på det här sättet är både nyttigt och lärorikt och framförallt väldigt roligt!
– Det är ju synd om vi inte ställer upp ordentligt nu när vi känner att politikerna verkligen vill lyssna och ställa upp på oss.
Förutom fler idégivare efterlyser rådet högstadieelever som vill sitta med i styrelsen.
– Flera av oss går sista året på gymnasiet och försvinner alltså till nästa år. Då vore det jättebra om några högstadieelever kunde ersätta oss så vi får en bättre fördelning.

Positivt samarbete
Rose Torkelsson(s), vice ordförande i Bildningsnämnden, höll i saxen vid invigningsceremonin och tyckte att samarbetet med ungdomarna är mycket positivt:
– Jag har träffat dem vid ett flertal tillfällen. Det är jättehärliga ungdomar. Nu börjar vi med caféverksamheten på prov terminen ut och hoppas förstås att utvärderingen visar att vi kan fortsätta. Sedan får vi se vad vi mera kan komma fram till i våra diskussioner.
Under premiärkvällen underhöll gymnasiets egna trubadurer, Martin Lundgren och Torbjörn Georgsson och ungdomsrådet hoppas att man åtminstone då och då skall kunna erbjuda underhållning och program av olika slag.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.