MÅNGA FYND FRÅN GAMLA GLASBRUKET
Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.
Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-08-20.
Nr 34 – årg. 18, sid. 6.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.
När grävskoporna grävt sina diken för fjärrvärmerören, fattade Thomas Gustafsson och Henrik Ahlström från hembygdsföreningen sina spadar och blev arkeologer för en kväll.
Platsen är bakom hyreshuset mitt emot dagens glasbruk. Ett djupt dike löper längs med huset. I diket står Thomas och Henrik och krafsar försiktigt utmed de grävda väggarna.
– Limmareds glasbruk startade på den här sidan om vägen. Den nya hyttan, där bruket ligger idag, byggdes år 1902 när järnvägen kom, berättar Thomas samtidigt som han granskar en svartvitrandig glasbit, tvinnad likt en polkagris.
– Det är inte svårt att hitta något här och jordfynd från gamla hyttan är inget nytt. Krossat och kasserat glas användes som fyllnad och det går att hitta överallt häromkring.
Men när nu tillfället gavs att få leta lite mera på djupet, tyckte Thomas och Henrik det var spännande och se vad man kunde hitta
En bit Oxabana
En hel del fynd har det också blivit. Till och med några hela flaskor har de lyckats vaska fram och Thomas har precis hittat något riktigt stort. Han lyfter upp det på kanten och skrapar bort jorden med spaden.
– Jag tror det här kan vara en bit av rälsen till Oxabanan.
Han skrapar bort lite mera jord och blir helt säker.
– Det är en bit av rälsen. Så smal den var! Man hade oxar som drog vagnarna till södra Åsunden, där frakten gick vidare med ångslup. Det höll man på med ända till 1902, när järnvägen kom.
Molnen mörknar och de första regndropparna faller. Thomas och Henrik verkar inte ta någon notis om regnet.
– Nej, det gör inget, det här är ju jätteroligt! Det vi hittar ikväll får vi göra en utställning av i hembygdsföreningen.
Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu
Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.